Dolandırıcılardan yeni numara: 4 bin TL ödeyeceğiz diyip tuzağa düşürüyorlar

Sanal dünyanın öneminin farkında olan dolandırıcılar, yeni hedef olarak 13 yaş üzeri gençleri seçti. Yeni yöntem ile hesap ve kartları kiralayıp para aklayan dolandırıcılar, gençleri ‘4 bin TL’ ödeyeceğiz yalanıyla dolandırıyorlar.

12.09.2022-10:49 - (Son Güncelleme: 12.09.2022-15:51) Dolandırıcılardan yeni numara: 4 bin TL ödeyeceğiz diyip tuzağa düşürüyorlar

Dijital dünyanın günümüze hakim olmasıyla beraber dolandırıcılar da sanal dünyada yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştirmeye başladı. Sosyal medyadan genç kullanıcılara ulaşan dolandırıcı çetesi, gençlerin, online hesaplarını veya kartlarını alan dolandırıcılar kara para transferi yapıyor. Hiç bir şeyden haberi olmayan gençler ise yapmadıkları halde bir çok suç ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

4 bin TL ödeyeceğiz diyip tuzağa düşürüyorlar

Gençlerin artan geçim sıkıntılarını kendi lehlerine çevirmek isteyen dolandırıcılar, sanal dünyada uzun vakit geçiren 13 yaş üzeri gençleri hedef alıyor. Pek çok dolandırıcılık şebekesi, bankacılık dışı para transferi yapan online uygulamalarda hesabı olanlara bu hesapları kiralama karşılığı 4 bin lira gibi aylık ücretler öneriyor. Bu hesapların yasa dışı bahis sitelerinin paralarını yurt dışına kaçırmak için kullanıldığı, bunun çok ciddi bir siber suç olduğu ve bu tuzağa özellikle gençlerin düştüğü uyarısı yapılıyor. Zira bankacılık dışı para transferi yapılan uygulamalara 13 yaş üzeri gençler ücretsiz biçimde internet üzerinden TC kimlik numaralarını vererek dahil olabiliyor.

Kart dolandırıcılığı

Çok ciddi bir suç

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği başkanı Yavuz Yüksel, kara para aklamanın çok ciddi bir suç olduğunu söyleyerek Türkiye'de dolaşan çok ciddi miktarda kara para var. Bu paraları denetime takılmadan aklamak için küçük miktarlarda transferler gerekiyor, bunun için online kart alan ortaokul ve lise öğrencilerini hedefliyorlar. Bilmiyordum demek çare değil, onlarca dava için aileler son dönemde kapımızı çalıyor” dedi.

Sosyal medyada pek çok ilan var

Gençlerin sosyal medya üzerinden tuzağa düşürüldüğünü ifade eden Yüksel, ‘’Gençlere sosyal medya üzerinden ulaşıyorlar. Bakarsanız görürsünüz, kartınızı kiralayalım teklifi yapılan çok sayıda ilan halen internette bu tehlikeyi anlayamayanları tuzağa düşürmek için yayında. Özellikle liseye giden gençlerin online kartları üzerinden küçük rakamlı çok sayıda işlemle kara para aklanıyor, aileler dikkat” diyerek uyarılarda bulundu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal