Dolandırıcılar İş Başında! 2 Milyon Ağır Hasar Kayıtlı Araç Trafikte

Yükselen fiyatlar ve son dönemlerde ikinci el otomobillere olan ilginin artışıyla harekete geçen dolandırıcılar, yanlış onarılan araçları trafiğe sunmaya başladılar.

14.06.2021-11:21 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-11:54) Dolandırıcılar İş Başında! 2 Milyon Ağır Hasar Kayıtlı Araç Trafikte

Türkiye'de trafiğe çıkan otomobil sayısı gün geçtikçe artmaya devam ederken, araçlara gösterilen ilgi yeni kurnazlıkların ve ihmalkarlıkların önünü açıyor. Ayda ortalama 30 bin araçta yapılan ekspertiz işlemlerinde, yaklaşık 300 aracın kaynakla birleştiği tespit edildi.

Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF), 24 milyon aracın bulunduğu Türkiye'de kullanılan ağır hasar kayıtlı araçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı, ağır hasar kaydı bulunan yaklaşık 2 milyon aracın trafikte dolaştığına dikkat çeken TOSEF Başkanı Ünal Ünaldı, kaza sonrasında hasar alan ve ağır hasar kaydı işlenen bu araçların, onarım aşamalarında ve tekrar trafiğe çıkarken hiçbir kontrole girmediğini söyledi.

'YETKİSİ OLMAYANLARIN ARAÇ ONARMASI YASAKLANMALI'

Ünaldı; 'Tüm sektörü baz aldığımızda, yaklaşık 25 bin araç onarımı yapan tamirhane ve servis merkezi mevcut. Bu Sayının 1.500'e yakını yetkili servis, 4.000'i özel oto servisi, 20 bine yakını tamirhane olarak hizmet veriyor. 4000 adet özel oto servisinden, sadece 812'sinin TSE12047 ve 709'unun TS 13168 belgesi mevcut. Toplam adedin yüzde 40'ı oranında olan bu sayıyı artırmak için TOSEF olarak elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.' dedi.

Tamirhane tarafında durumun vahim olduğunu söyleyen Ünaldı; '20 bin onarım noktası belgesiz ve yetersiz makine ekipman nedeniyle ilkel yöntemler ile ağır hasarlı araç onarımı yapmaktadır. TSE belgesi olmayan, Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip kalifiye eleman çalıştırmayan oto servislerinin, ağır hasar kaydı işlenen hasarlı araçları onarması can güvenliği nedeniyle yasaklanmalıdır.'

'Ağır hasarlı araç onarımına başlanmadan standartlara uygun belge denetimini sigorta eksperlerinin gerçekleştirmesi mümkündür. Onarım sonrası araçların detaylı şekilde teknik kontrolünü ise TSE belgeli oto ekspertiz noktaları ve TÜV muayene istasyonlarında yapılması, trafikteki can ve mal güvenliğinin sağlanmasında büyük rol oynayacaktır.' diyerek açıklamalarını tamamladı.

İKİ ARACI BİRLEŞTİRİP İNSANLARIN HAYATIYLA OYNUYORLAR!

En tehlikeli ve ucuz hile yönteminin iki aracın birbiriyle birleştirilmesi olduğu gün yüzüne çıktı. Dolandırıcılar, ayda ortalama 300 aracı kaynakla birleştirerek insanlara satıyor.

Ekspertiz firması Pilot Garage genel müdürü olan Cihan Emre; 'Maliyeti düşürmek ve zaman kazanmak için dolandırıcılar hasarlı parçaları onarmak yerine, arkası ve önü farklı iki aracı kaynakla birleştirip satışa çıkarıyor. Vatandaşların bu birleştirmeyi çıplak gözle görmesi imkansız. Tüm aktif ve pasif güvenlik özelliklerini kaybeden birleştirilmiş araçlar, herhangi bir kazada ikiye bölünerek ölümlü kazaya sebep oluyor. Onarım süreçlerinde denetimlerin artırılması şart' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal