Yaz dönemiyle birlikte artış gösteren araç kiralama talepleri fırsatçıları hız kesmeden harekete geçirdi. Tanınmış araç kiralama şirketlerinin internet sitelerini kopyalayan dolandırıcılar vatandaşlarda ödeme alınmasının ardından kayıplara karışıyor. Çok sayıda tüketici bu sitelerin mağduru oluyor. Sosyal medya ve tüketici derneklerine gelen şikayetler çığ gibi büyüyor. Geçtiğimiz günlerde Balıkesir'de bu yöntemi kullanarak dolandırıcılık yapan 40 kişilik bir çete çökertilmişti. Büyük internet sitelerini olduğu gibi kopyalayan dolandırıcılar, şirket gibi kurumsal telefon numaraları da oluşturuyor. Siteye girip kiralanacak olan aracı seçtikten sonra çağrı merkezinden bir telefon geliyor. Arayan kişi kimlik bilgilerinizi alarak bir hesap numarası paylaşıyor. Ödemenin yarısı ya da tamamını talep ederek bir adres istiyor ve aracı göndereceğini söylüyor. Fakat ödeme yapılmasının ardından telefonlara yanıt verilmiyor. Mağdur olan kişi mahkemeye başvursa dahi dava süreci uzun sürüyor. Sadece bir internet sitesi olmasından dolayı, emniyet ekiplerinin dolandırıcılara ulaşması epey zor oluyor. Arkalarında ise binlerce mağdur edilmiş tüketiciler bırakıyorlar.
Bire bir kopya olan otomobil kiralama sitesi üzerinden araç kiralayan bir mağdur, başına gelenleri ise şöyle aktardı: "İnternet üzerinden İzmir Bornova bölgesinden araç kiralamak internette araştırma yaptım. Karşıma herkesin bildiği ünlü bir otomotiv markası çıktı. Ancak sitenin adının orijinal site olmadığını sonradan fark ettim. Siteden seçtiğim araç beni müşteri temsilcisinin WhatsApp iletişim hattına yönlendirdi. Sonra kendisiyle istenilen teslim adresi ve ehliyetimi paylaştım. Ücret ve depozito için gönderdikleri hesaba 2.190 TL havale yaptım. Sonrasında aracı alacağım adresi tekrar teyit etmek maksadıyla kendilerine ulaşmaya çalıştım. Ancak ulaşamadım. Siteye kontrol amaçlı tekrar girdim. Kendisiyle iletişime geçtiğim sözde müşteri temsilcisinin ne numarasına ne de ismine ulaştım. Ayrıca e-Devlet üzerinden benimle paylaştıkları şirketin vergi numarasını sorguladım. Ancak paylaştıkları vergi numarasıyla hesabına para gönderdiğim şirket yetkilisinin isimleri uyuşmuyordu. Polise giderek ifade verdim ancak bu şekilde çok mağdur olduğunu ve bir sonuç alamayacağımı söylediler." diye başına gelen talihsiz olayı anlattı.
''Araç gelmeyince aradım ama cevap alamadım''
Aynı olaydan dolandırılan bir başka mağdur ise yaşadığı durumu şöyle paylaştı: "Geçen hafta otomobil kiralama sitesinden araç kiralamak istedim. Aracımı seçtikten sonra ödeme bilgileri kısmından kredi kartımı girdim ve 2.400 TL ödeme çekildi. Ardından aracı iş yerime göndereceklerini söylediler. Araç gelmeyince aramaya başladım ancak cevap alamadım. Sonrasında numaramı engellediler." diye ifade etti.
İmzaladığı boş senet hayatını kabusa çevirdi
Öte yandan Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan Emre Tirrun, 2015 yılında üniversite eğitimi almak adına gittiği Denizli'de bir günlüğüne araç kiraladı. Tirrun'un, otomobili teslim alırken gelen iddiaya yönelik imzaladığı boş senetten dolayı hayatı kabusa döndü. Üniversiteyi bitirip memleketine geri dönen Tirrun, doldurulmuş senetle 6 yıl sonra 80 bin TL faiziyle beraber 140 bin TL'lik borçla icraya verildi. Tirrun suç duyurusunda bulundu. Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Emre Tirrun konuya ilişkin, "Üniversite döneminde 80-90 liralık bir günlük araç kiraladım. Otomobili sağ salim teslim ettim. Aradan 6 yıl geçtikten sonra telefonuma gelen mesajla şoke oldum. Kimseye borcum yoktur. Zor şartlarda okuyan biriydim. 2021 yılı ekim ayına doğru hakkımda düzenlenen 140 bin TL'lik senet nedeniyle tüm hesaplarıma, üzerimdeki arabama haciz koyuldu" şeklinde açıkladı.