Bir insanın herhangi bir sebepten dolayı hayatını kaybetmesi sonucunda mal varlıkları bir başka kişiye miras olarak bırakılır. Mirasın atandığı kişi ise bazı durumlarda bu mirası kabul etmek istemediği için ‘Reddi Miras’ adı verilen bir dava açar. Medeni Kanunu’nun 605. maddesinde yer alan reddi miras, genellikle borç mirasları söz konusu olduğunda açılan bir dava türüdür. Reddi miras hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen insanlar ise internetten ‘’Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras süresi ne kadardır?’’ sorularıyla araştırma yapıyor ve 2022 reddi miras dilekçesi örneğini bulmaya çalışıyor.
Reddi miras nedir?
Miras Hukukuna ilişkin medeni kanunumuzda mirasın atanmış ve yasal mirasçılara geçişi konusunda külli halefiyet ilkesi benimsenmiş ve bu kapsamda miras bırakanın terekesi aktif ve pasifleriyle birlikte herhangi bir beyana gerek olmaksızın mirasçılara geçmektedir. Aynı anlama gelen Reddi miras veya mirasın reddi ise bu anlamda yasal ve atanmış mirasçılara bu mirastan sorumlu olmak istememeleri halinde tanınmış bir yol olup Medeni Kanunda mirası reddetme imkanı getirilmiştir. Zira bahsettiğimiz gibi bu kişilere yalnızca miras bırakanın hakları değil borçları da intikal edebileceğinden ve bu kişiler miras bırakanın borçlarından kendi malvarlıklarıyla sorumlu tutulabileceklerinden dolayı mirası reddetmek isteyebileceklerdir.
Medeni Kanun Madde 605’te reddi mirasın iki çeşidinden söz edilmiştir. Bunlar mirasın gerçek reddi ile mirasın hükmen reddidir.
Reddi mirasın süresi ne kadardır?
Kendisine kalan mirası reddetmek isteyen kişiler, miras kendilerine atandığından itibaren en fazla 3 ay içerisinde reddi miras davasını açmaktadır. Bu süre içerisinde açılan reddi miras davası sonuçları yine 3 ay sonra olumlu veya olumsuz olarak bir karara bağlanmaktadır.
Mirasın reddi yoluna süresi içerisinde başvurulmadığı takdirde, mirasçı mirası kayıtsız şartsız kazanmış olacak ve mirasbırakanın hak ve borçları miras payı oranında ilgili mirasçıya intikal edecektir. Bu durumda mirasçı miras bırakanın varsa borçlarından da kendi malvarlığı kapsamında sorumlu olabilecektir.
Reddi miras nasıl yapılır?
Mirasın reddi veya reddi miras ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla gerçekleşir. Buna ilişkin reddi miras davası / mirasın reddi davası açılması gerekmektedir. Reddi miras davası mirasbırakanın öldüğü yerin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla gerçekleşecektir. Reddi mirasın yapılmasıyla birlikte sulh hukuk mahkemesinin özel kütüğüne bu beyan kaydedilerek talep etmesi halinde mirasçıya da mirası reddettiğine ilişkin belge verilir. Reddi miras kayıtsız şartsız olmalı ve süresi içerisinde yapılmalıdır.
Kimler reddi miras yapamaz?
Mirası bırakan kişinin malından çok borcu olması durumunda reddi miras davası açabilmektedir. Bu durum dışındakiler reddi miras davası açamaz.
2022 reddi miras dilekçesi örneği ise şu şekildedir: