Dolandırıcılar bu kez seçimi fırsat bildi: YSK sayfasını kopyalayıp sahte mesaj atıyorlar

Yerel seçimleri fırsat bilerek harekete geçen dolandırıcılar, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi internet sitesini kopyalayarak vatandaşlara ‘Oy kullanacağınız sandık değişti’ mesajı atıyor ve sorgulama linki gönderiyor.

07.03.2024-09:48 - (Son Güncelleme: 07.03.2024-17:34)

Dolandırıcılar bu kez yaklaşan yerel seçimleri fırsat bilerek yeni bir yönteme başvuruyor. Vatandaşlara sahte bir sorgulama linki atan sahtekarlar, oy kullanacakları sandığın değiştiği yönünde sahte bir bilgilendirme yapıyor ve onları YSK’nın internet sitesinin kopyasına yönlendiriyor. 

Dolandırıcılardan seçim tuzağı

Sabah gazetesinin haberine göre, dolandırıcılar tarafından gönderilen mesaj veya maillerde, "Seçimde oy kullanacağınız sandık değişti" mesajı kullanılıyor ve bu mesajlar, "Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti" sayfasının birebir kopyasıyla destekleniyor. Vatandaşlara, bu sahte link üzerinden seçim kaydı sorgulaması yapmaları talep ediliyor. Ancak bu sahte sayfada sorgulama yapmak isteyenlerden iletişim bilgileri gibi kişisel bilgiler isteniyor.

Dolandırıcılar bu kez seçimi fırsat bildi: YSK sayfasını kopyalayıp sahte mesaj atıyorlar

Sakın açmayın

Uzmanlar, kesin seçmen listelerinin açıklanmasının ardından her seçmenin oy kullanacağı sandığın yerinin sabit olduğunu vurgulayarak, "Şüpheli bir link geldiğinde bunu açmayın" uyarısında bulunuyor. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesi, e-devlet, YSK'nın seçmen sorgulama mobil uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi üzerinden kontrol edebilirler. YSK, bu resmi kanallar dışında gelen e-posta, çağrı veya mesajlara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Kişisel bilgiler anlık olarak ellerine geçiyor

Dijitalleşme ile birlikte dolandırıcıların kullandığı yöntemler de evrim geçiriyor. YSK seçmen kağıdından, araç satışına, sağlık sonuçlarından internet alışverişlerine kadar birçok veri anlık olarak dolandırıcıların eline geçebiliyor. 

Dolandırıcılar sadece SMS ile değil, aynı zamanda aramalarla da benzer taktikleri kullanıyor. Genellikle 444 veya 850 ile başlayan numaralardan gelen aramalarda, "YSK'dan arıyoruz. Seçmen kaydınızda bir değişiklik var. Düzeltmemiz için bazı bilgiler gerekiyor" diyerek dolandırma süreci başlatılıyor. Ancak YSK, kesin listelerin açıklanmasının ardından her seçmenin oy kullanacağı sandığın yerinin değişmeyeceğini vurguluyor. Bu nedenle şüpheli aramalara ve mesajlara itibar edilmemesi önemlidir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal