Doktorlar Şaşkınlık Geçirdi! Midesinden 17 Tane Mıknatıs Çıktı

Denizli'de doktorları şaşkına çeviren olayda, küçük çocuğun midesinden 17 adet boncuk mıknatıs çıkartıldı.

24.10.2021-14:34 - (Son Güncelleme: 24.10.2021-16:36) Doktorlar Şaşkınlık Geçirdi! Midesinden 17 Tane Mıknatıs Çıktı

Denizli'de yaşanan olayda, Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde 19 aylık çocuğun midesinden, 17 adet piyasada oyuncak olarak satılan mıknatıs çıkartıldı. Küçük çocuğun midesinden çıkartılan 17 mıknatısın kendisini çok şaşırttığını belirten Doç. Dr. Halil Kocamaz yaptığı açıklamayı şu şekilde sürdürdü;  "Çocuklarda mıknatıs yutmak çok tehlikeli bir durumdur. Bu cisimlerin yaklaşık 1 aydır midede olduğunu tahmin ediyoruz"

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde yaşayan, Özdemir ailesinin en küçük çocuğu Murat, geçtiğimiz günlerde rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Akciğer enfeksiyonu olduğu düşünülen küçük çocuğun röntgen filmi çekildi, röntgende, çocuğun midesinde yabancı cisim bulunduğu bildirildi.

KÜÇÜK ÇOCUK AMELİYATA ALINDI

Pamukkale Üniversitesi Hastanesine götürülen 19 aylık Murat hemen ameliyata alındı. Ameliyat sonrası midesinden 5 milimetre çapında 17 boncuk mıknatıs 2 saat süren bir operasyonla çıkarıldı. Ameliyat sonrası servise kaldırılan küçük çocuğun durumunun iyi olduğu bilgisi verildi.

DOKTORLAR ŞAŞKINA DÖNDÜ

Küçük çocukların, oyuncaklarını yutabildiklerini bazen bu durumların cerrahi operasyonla alındığını belirten Doç. Dr. Halil Kocamaz sözlerine şu şekilde devam etti;  "Operasyonda gerçekten midede boncuklardan oluşan bir halka olduğunu gördük. Bu yuvarlak cisimlerin midenin içini delerek gömüldüğünü fark ettik. Biz bunu çıkartmaya çalıştığımızda da bizim metal aletlerimize mıknatısların yapıştığını gördük. Dolayısıyla mıknatıs olduğunu anladık. Çocuklarda mıknatıs yutmak çok tehlikeli bir durumdur. Bu cisimlerin yaklaşık 1 aydır midede olduğunu tahmin ediyoruz."

PANDEMİYLE BİRLİKTE VAKALAR YÜKSELİŞTE

Küçük çocuklarım ufak cisimleri yutmasının pandemi dönemiyle birlikte artışa geçtiğini söyleyen Doç. Dr. Halil Kocamaz sözlerini şu şekilde noktaladı; "Pandemiyle birlikte, çocuklarda yabancı cisim yutma vakası arttı. Mıknatıslar fark edilmeseydi midedeki deliği daha da büyüterek çocuğun sağlığını ciddi bir tehlikeye sokabilirdi." 

YABANCI CİSİM YUTAN ÇOCUKLARA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

-Eğer bebek şüpheli bir tıkanma sonrasında nefes almıyorsa ve morarma başlamışsa hiç vakit kaybetmeden 112 aranmalıdır.

-112 ekipleri gelene kadar bebeğin solunum yolunu açık tutmak için ağız içi kontrol edilmeli, yabancı cisim veya varsa sıvı temizlenmelidir.

-Bebek nefes almıyorsa kesinlikle ağız yolundan hava verilmeye çalışılmamalıdır.

-Bebek yan yatırılarak sırtına el kubbe yapılarak kuvvetlice vurularak oluşacak basınçla yutulan cismin çıkartılması sağlanabilir.

-Yine bebek yüz üstü kafası aşağı gelecek şekilde çevrilerek iki kürek kemiğinin arasına elin aya denen ilk kısmıyla 5 kere iterek ve sertçe vurularak kaçan cismin çıkartılmasına çalışılır.

-Yapılan müdahaleye rağmen yutulan cisim çıkmıyor ise bebek bu sefer sırt üstü yatırılarak göbek deliğiyle kaburga arasındaki karın kısmına iki parmakla içeri ve ileri doğru 5 kere baskı yapılarak denenir.

-O sırada bilinçsizce müdahale etmeye kalkışmak, yutulan cismin daha aşağı doğru inmesine ve bebeğin soluk borusunun tamamen tıkanmasına neden olur. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal