28 Yıl Sonra Fark Etti! Doktorlar Kalbinin Sağda Olduğunu Söyledi

Sinop’un Aloğlu köyünde yaşayan Emin Durmaz, gittiği hastanede tesadüfen iç organlarının ters olduğunu öğrendi.

28.09.2021-14:41 - (Son Güncelleme: 28.09.2021-16:23) 28 Yıl Sonra Fark Etti! Doktorlar Kalbinin Sağda Olduğunu Söyledi

Sinop’un merkez ilçesine bağlı Aloğlu köyünde hayatını sürdüren Emin Durmaz'a (44), 10 binde 1 görülen situs inversus totalis tanısı konuldu. İnce bağırsak ameliyatı için gittiği hastanede yaptırdığı tetkikler sonucu kalbinin ve batın iç organlarının ters konumda olduğunu öğrendi. 

Bu durumu 28 yaşında öğrenen Emin Durmaz, ‘’2005 yılında ameliyat oldum. Organlarımın ters olduğunu o zaman öğrendim. Tomografiye girdik o zaman kadar bilmiyordum. Doktor, organların ters biliyor musun? diye sordu ben de bilmiyorum dedim’’ 

Durumunun artık farkında olan Emin Durmaz, ‘’Konulan bu tanının hayatıma önemli bir etkisi olmuyor, herkes gibi yürüyebiliyorum, koşabiliyorum ve aklınıza gelecek her şeyi yapabiliyorum fakat tek olumsuz yanı insanlara kalbimin sağda olduğuna inandırmakta güçlük geçiyorum’’ ifadelerinde bulundu. 


28 YIL SONRA ÖĞRENDİM BİR SORUN YAŞAMADIM 

Açıklamalarına devam eden Durmaz,‘’Kalbim sağda belden yukarısı da hepsi ters. O yüzden rapor da çıkardım. İncebağırsakta bir problemim olduğu için sürekli hastaneyle işim oluyor. Mecbur kaldım bu durumu raporladım. Doktorlarda buna şaşırıyor. Şaşırdığı için mecbur çıkarmak zorunda kaldım. İnsanların çoğu inanmıyor. Hastaneye de gitsem bazı doktorlar inanmıyor benimle birlikte tomografiye geliyorlar. Kime söylesem inanmıyor. Arkadaşlarıma da dediğim zaman kimisi gelip kulağını dayıyor dinleyip anlamaya çalışıyor. Hayat normal insanlar gibi devam edip gidiyor. Günlük yaşantımda bir zararı yok’’ dedi. 

Situs inversus totalis tanısı ile ilgili konuşan Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Tekiner, ‘’Dekstrokardiden söz etmek gerekiyor. Dekstrokardi kalbin sağ tarafta olmasıdır. Normalde kalp insanda göğüs kafesinin solunda ve apeks dediğimizi kalbin köşesi sol tarafı gösterir. Dekstrokardide ise tam tersi ayna görüntüsü. Kalbin apeksi sağ tarafı gösterir. Nadir konjenital bir durumdur. Yani doğuştan olan bir şey. Aslında bir hastalık değildir. 


Dekstrokardi'si olanlar normal hayatlarına devam ederler. Bir sıkıntısı olmaz. Çok nadir olarak 10 binde 1 görülür. Bu 10 binde bir görülen popülasyonun da sadece yüzde 3'ünde başka kalp rahatsızlıkları görülür. Yani dekstrokarsisi olanlar normal bireyler gibidir. Bunlar acile gittiğinde veya bir akciğer filmi çekildiğinde, tomografi çekildiğinde şans eseri tespit edilir. Karşılaştıkları problemlerde yine diğer insanlar gibi tedavi edilirler. Sadece ilk aşamada acilde bazen tanının uzamasına neden olabilir. Akciğer filmi çekilerek bu görülebilir. EKG'de fark edilir. Normal yaşantılarında bir farklılık yoktur. Desktrokardi sadece kalple ilgili değil, bir de total inversus vardır. Kalp nasıl sağdaysa tüm organlarda ayna görüntüsüyle soldan sağa yer değiştirmiş olabilir’’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal