Doğu Avrupa'da Kriz Büyüyor! Hem Rusya Hem Ukrayna Sınıra Asker Yerleştiriyor!

Son günlerde artan Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin araya girmesi ile büyümeye devam ediyor.

01.12.2021-14:07 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-15:01) Doğu Avrupa'da Kriz Büyüyor! Hem Rusya Hem Ukrayna Sınıra Asker Yerleştiriyor!

Ukrayna ile bir süredir askeri boyutta sorunlar yaşayan Rusya, Ukrayna sınırına yığınak yapmaya devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konu ile ilgili şu sözlere değindi; "Bizi tehdit edenler için benzer bir tehdit oluşturmamız gerekecek"

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri her fırsatta Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri sevkiyatlara uyarı yaparken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edebileceğini iddia ederek olası bir kış istilasına karşı alarma geçmişti.

UKRAYNA RUSYA SINIRINA YIĞINAK YAPIYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamalarda, Ukrayna'nın Rusya sınırına ciddi ölçüde askeri kuvvet getirdiğini belirterek konu ile ilgili şu sözleri söylemişti;  "Ukrayna askeri gücünü artırıyor, ağır ekipman ve personel topluyor. Bazı haberlere göre, çatışma bölgesindeki Ukrayna askerlerinin sayısı şimdiden 125 bine ulaştı. Bu  da Kiev askerlerinin yarısını temsil ediyor" 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ UKRAYNA'YI UYARIYOR

Amerika Birleşik Devletleri hem Ukrayna'yı hem de Avrupa Birliği ülkelerini Rusya'nın yayılmacı politikalarına karşı sık sık uyarılarda bulunuyor. Yapılan uyarılarda Rusya'nın saldırı için bir bahane aradığı belirtiliyor.

UKRAYNA-RUSYA ARASINDA YAŞANAN DONBASS SINIRI PROBLEMİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşen olaylarda, Ukrayna devletinin aldığı kararlara yaklaşık 8 yıldır itiraz eden Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların yaptığı eylemlere Bayraktar TB2 SİHA ile müdahale edildi. Ukrayna’nın başkent Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde bağımsızlıklarını ilan etmişti. Ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda, 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

RUSYA VE UKRAYNA AYNI ANDA ASKERİ TATBİKAT DÜZENLEDİ

İki ülkeden yapılan açıklamalarda iki tarafından birbirinden çekindiği ve savaşı karşı cephenin başlatacağına yönelik açıklamalar yapmıştı. Bu açıklamalardan sonra iki ülkede askeri tatbikat düzenledi. Ukrayna da Belarus'un kendi sınırına göçmenleri yönlendireceğini gerekçe göstererek sınır bölgesinde kara birliklerinin katıldığı bir tatbikat gerçekleştirmeye başladı. Tatbikata Ukrayna ordusunun kara birliklerinin yanı sıra hava kuvvetlerinin de destek verdiği belirtiliyor. Tatbikatta tanksavar birimleri de görev alıyor. Son günlerde aralarında gerginliğin hızla tırmandığı iki ülkenin de düzenlediği tatbikatların ABD yönetiminin Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğinden rahatsızlık duyduğu dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti. Ukrayna son dönemde Rusya'nın sınır bölgesine askeri yığınak yaptığını ve kendisine saldırabileceğini iddia ederken Moskova yönetimi, söz konusu iddiaya ısrarla karşı çıkıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal