Doğu Akdeniz'de Denizden Balık Yerine Çöp Çıkıyor

Doğu Akdeniz'de balık avlayan balıkçılar denizden balık yerine çöp ve atık çıkmasından ötürü bölgenin 1 sene avlanma yasağına girmesini istiyor.

25.10.2021-14:05 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-14:09)

Mersin’de balıkçılar, Akdeniz’in son zamanlarda çok kirlendiğini, artık balık avlayamadıklarını ifade ederken ağlarına her türlü çöp ve atıkların geldiğini belirttiler. Balık popülasyonunun her geçen gün azaldığını belirten balıkçılar Akdeniz’de balık avlanmasının bir süre yapılmaması gerektiğini aktardı.

AVLANMA SEZONU EYLÜL AYINDA BAŞLADI

Doğu Akdeniz’de balık avlama sezonu her sene eylül ayının ortalarından itibaren başlar. Bu senede eylül ayında balık avlamaya başlayan balıkçılar, eylül ayını bereketli geçirdi. Ancak balıkçıların verdiği bilgilere göre bölgede artan çöp, atık ve istilacı balık türlerinin çoğalması balık sayısında bir azalma meydana getirmiş. Erdemli Balıkçı Barınağı'ndan avlanmaya çıkan balıkçılar, ağlarına büyük gemilerden atılan yağ tenekeleri, çizme, poşet, plastik ve çeşitli zararlı maddelerin takıldığını aktardı. Balıkçılara göre Doğu Akdeniz'de en az 1 sene avcılık yapılmamalı.


DENİZDEN BALIK YERİNE ÇÖP ÇIKIYOR

Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın yaptığı açıklamada, yetkililerle yasak konusunu görüştüklerini bir iki senelik bir avlanma yasağını yolda olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti;  "Biz diyoruz ki Akdeniz'i bir, iki sene, devlet destekli yasaklayalım, denizin temiz olmasını sağlayalım, nadasa bırakalım, balıklar daha da fazlalaşsın, çoğalsın. Profesörler, akademisyenlerimiz, bilim adamlarımız var, araştırsınlar, bir balık kaç ayda büyüyor, 4 ay yasaklarla bunu yetirebilecek miyiz, bir sene mi yasaklamak gerekir, 2 sene mi yasaklamak gerekir bunu araştırarak sürdürülebilir balıkçılığı yapmamız gerekiyor. Hiçbir vatandaş demez ki balıkçı olarak denizi yasaklayalım, nadasa bırakalım, devlet bize destek versin biz bu balıkçılığı biri iki sene yapmayalım, balık stokları artsın ondan sonra sürdürülebilir balıkçılık yapalım. Biz istiyoruz ki devletimiz bize desin ki denizi nadasa bırakacağız, bir yıl yasaklayacağız, bu balıklar nasıl üreyecek, el ele vereceğiz, balıkçı reisleri ile kooperatiflerle bu işi hep beraber, devletimizle beraber bu işi çözelim"

AKDENİZ NADAS İSTİYOR

Önceki senelere göre çıkan balık miktarının ciddi bir ölçüde düştüğünü belirten Volkan Taş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "Açıkçası beklediğimiz sonuçları elde edemedik. Çünkü sürdürülebilir balıkçılıkta balık stokları çok azaldı. Biz balıkçı olarak denizi nadasa bırakmak istiyoruz . Yani durdurmak istiyoruz, balık stokları çoğalsın, balık çeşitleri gelsin, şu anda çok teknemiz var, istediğimiz sonuçları elde edemiyoruz. Deniz kirliliği çok fazla. Zaten denizin çöpçüsü balıkçıdır. Biz getirebildiğimiz kadar çöpü karaya getirmeye çalışıyoruz ama yetişemediğimiz yerlerde oluyor. Tayfalarımızın eksik kaldığı, bizim eksik kaldığımız, sistemlerimizin eksik kaldığı yerlerde oluyor. Ama devlet büyüklerimiz bunu teşvikle veya ödüllendirerek herhangi bir yöntem üretirse daha iyi olacağını düşünüyorum, çok fazla atık var denizde. Plastik atık olsun, evsel atık, katı atık, bunu artık teşvikle mi, ödülle mi bir şekilde önüne geçilmesi lazım" 


SADECE BİZİM DEĞİL HERKESİN PROBLEMİ

Küçük yaşlardan itibaren balıkçılık yaptığını belirten Fatma Sakın isimli balıkçı ise, son 10 yılda kirliğin ciddi bir şekilde arttığını belirtti. Fatma Sakın sözlerine şu şekilde noktaladı; Daha fazla canlı çeşitliliği vardı. Buralar daha fazla dolup taşıyordu. Şimdi deniz kirliliğinden dolayı çok fazla canlı çeşitliliği ile karşılaşamıyoruz. Çok fazla çöp var, çok fazla plastik var. Özellikle plastikler erimiyor. Canlı çeşitliliğini azaltıyor. Dolayısıyla biz de çok fazla verim alamıyoruz denizden. Hiç kimse verim alamıyor. Şuan çok fazla çöp çıkıyor. İnsanlar gittikçe duyarsızlaşmaya başladı. Doğayı kirletme konusunda sürekli bir artış var. Ve doğal olarak ben 14-15 yaşlarında gördüğüm çöpün nerdeyse 15-20 katı kadar çöp görüyorum artık denizde, bu durum hepimizi mağdur ediyor, hepimizi üzüyor. Sadece balıkçıların değil tüm halkın problemi olması gerekiyor. İnsanları biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz açıkçası"

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal