Doğru Maske Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opt. Dr. Battal Tekin, doğru maske seçimi ve kullanımı konusunda önerilerini sıraladı. Detaylar haberimizde...

01.11.2021-14:40 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-16:53)

Havaların soğuması ile birlikte grip vakaları da giderek artmakta. Üretilen maskelerin tıpkı Kovid-19 gibi grip virüsüne karşı yüksek bir koruyuculuğa sahip olduğunun altını çizen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opt. Dr. Battal Tekin, doğru maske seçimi ve kullanımı konusunda önerilerini sıraladı.

Çocukların da yetişkinler kadar büyük bir risk altında olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opt. Dr. Battal Tekin, doğru maske seçimi ve kullanımına ilişkin şu tavsiyelerde bulunuyor: ''Doğru maske kullanımı, alanında uzman bir marka tarafından üretilen güvenli bir maske seçimi ile başlar. Doğru maske seçiminde uzmanlık ve uluslararası standartlarda üretim kriterlerini dikkate alın. Uygun koşullarda en yeni teknolojiler kullanarak üretim yapan markaların maskelerini güvenle kullanabilirsiniz.''

MASKENİN KORUYUCULUĞUNDAN EMİN OLUN!

Maskenin kumaşına değinen uzman isim, ''Maskenin dokunmamış özel bir kumaştan üretilmesi koruyuculuk oranını artırır. Maskelerin koruyuculuğundan emin olmak için mutlaka kutusunun üzerinde yer alan barkod aracılığıyla ürün takip sistemi (ÜTS) sorgulanmalı'' dedi.

KBB uzmanı, maske seçiminde üretimde herhangi bir alerjik malzeme kullanılmadığından emin olunmasını vurguladı.

3 katmanlı maskelerin daha koruyucu olduğunu ifade eden Opt. Dr. Tekin, ''Uluslararası standartlarda üretilen, iyi bir filtreleme özelliğine ve dokunmamış özel kumaşa sahip 3 katmanlı maske kullanımı ile koruyuculuk oranı yüzde 95'i bulabilir. Çift maske kullanımı ile de yüzde 100 koruma sağlanabilir'' diye ifade etti.

MASKELER TEK KULLANIMLIK OLMALIDIR!

Maskelerin tek kullanımlık olması gerektiğinin altını çizen Opt. Dr. Tekin, şöyle dedi: ''Maskenin yıkanarak tekrar kullanımı, teknolojik ve kimyasal yapısını bozduğu için koruyuculuğunu düşürür. Her kullanımdan sonra maskenin iç ve dış kısmıyla çok fazla temas etmeden, lastiklerden tutularak çöpe atılmalıdır.''

5 YAŞ ÜZERİ ÇOCUKLAR MUTLAKA MASKE KULLANMALI!

Çocukların maske kullanmasının önemine değinen KBB uzmanı, ''Çocukların maske kullanmaması, yetişkinler kadar risk faktörlerine kapı aralar. Sağlık otoriteleri 5 yaş ve üzeri çocukların maske takmaları gerekliliği konusunda hemfikir. Özellikle 12 yaş ve üzeri çocukların yetişkinler ile aynı koşullarda maske takmaları gerekiyor. Kronik hastalık ve immün yetmezliği olan çocuklarda da maske kullanımı olmazsa olmazdır'' diyerek maske kullanımının önemini vurguladı.

Çocukların benimseyebileceği türden 3 katmanlı maskelerin piyasa bulunduğunu belirten uzman isim bu yöntem ile çocuklara maske kullanım alışkanlığının kazandırılabileceğini ifade etti.

ENGELLİ ÇOCUKLARDA MASKE KULLANIMI İÇİN ISRAR EDİLMEMELİ!

Opt. Dr. Battal Tekin, ''Çocuklar özellikle okul, çarşı, sinema gibi virüs yükünün yoğun olduğu ortamlarda mutlaka maske takmalılar. Burada tek istisna gelişimsel engelli çocuklar için geçerli. Bu çocuklar sağlık durumları nedeniyle maske takmak istemediklerinde çok da ısrarcı olmamakta fayda var'' diye uyarıda bulundu.

AYNI MASKE KAÇ SAAT TAKILMALI?

''Maske, eller yıkandıktan sonra, ağız ve burun partiküllerin geçişine izin vermeyecek şekilde boşluk bırakmadan yüze takılmalı'' diyen KBB uzmanı ''Ortamın özelliğine ve kirliliğine göre 2 veya 4 saatte bir değiştirilmelidir. Çok fazla nemleniyorsa bu süre kısaltılmalıdır'' dedi.

Doğru maske hakkında görüşlerini dile getiren Opt. Dr. Battal Tekin, ''3 katmanlı maskelerin kalitesini filtreleme işleminin yapıldığı orta tabaka belirler. Güvenli ürüne ulaşmanın giderek zorlaştığı günümüzde eczaneler kanalıyla satışa sunulan cerrahi maskeler, doğru maske seçimine örnek olarak gösterilebilir. Bu tür maskelerin 3 katmanlı yapısı ile virüslere karşı yüksek koruyuculuk elde edebilir, hava geçirgen yapısıyla da gündelik hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

YANLIŞ MASKE KULLANIMI GÖZ KURULUĞUNA NEDEN OLUYOR!

Eğer maskeniz burnunuzu tam olarak kapatmaz ise çıkan hava göz yüzeyindeki koruyucu gözyaşı film tabakasını buharlaştırıp göz kuruluğuna neden oluyor. Buna ek olarak çok sıkı maskeler kullanmak alt göz kapağının aşağı doğru çekilmesine sebep olarak mekanik olarak göz kapaklarının iyi kapanmasını engellemektedir. Göz kuruluğu riskine karşı kaliteli bir maske ve doğru maske kullanımına önem verilmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal