Doğal gaz yatırımları son hız devam ediyor: Günlük geri üretim kapasitesinin 80 milyon metreküpe çıkması planlanıyor!

Türkiye doğal gaz depolama alanında yaptığı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 40 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesinin ise 80 milyon metreküpe çıkması planlanıyor.

09.05.2022-08:00 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-09:58) Doğal gaz yatırımları son hız devam ediyor: Günlük geri üretim kapasitesinin 80 milyon metreküpe çıkması planlanıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye son yıllarda yaptığı yatırımlarla doğal gaz arz güvenliğini artırıyor. Söz konusu yatırımlarla doğal gaz boru hatları ve giriş kapasiteleri artırıldı. Denizler üzerinden girişi sağlanan LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisleri ve depolama alanında yatırımlar devam ediyor. Türkiye'nin ilk Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma (FSRU) Gemisi Ertuğrul Gazi de bu yatırımlar arasında dikkat çekiyor. Hatay Dörtyol'da hizmet eden Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi'nin yanında bu yıl sonunda açılması planlanan Saros FSRU projesi de doğal gaz giriş noktasının çeşitlendirilmesinde önemli bir rol oynayacak.

80 milyon metreküpe çıkması planlanıyor

Sadece doğal gaz girişlerinde değil depolama alanında da yatırımlar son hız devam ediyor. Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisinde genişleme çalışmalarıyla 1.2 milyar metreküp kapasitenin, 2023'te 5.4 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor. Tesisin 40 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesinin ise 80 milyon metreküpe çıkması planlanıyor.

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Türkiye'nin ilk yer altı doğal gaz depolama tesisi olarak biliniyor. Söz konusu tesisin mevcut 3,2 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunuyor. 4 yıl önce başlatılan genişleme çalışmaları kapsamında yeni yüzey tesislerine boru inşası, deniz platformların inşası ve kuyu sondajların yapılması da planlanıyor. 

Proje kapsamında iki deniz platformunun inşası tamamlandı. Söz konusu platformlar üzerinde her birinde 9 olmak üzere toplamda 18 kuyunun sondajı gerçekleşti. Bu kuyulardan ikisinde ise gaz akış (gaz yakma) testi başarıyla tamamlandı. Böylece genişleme çalışmalarında kritik bir viraj geçilmiş oldu. Çalışmalarla 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesi de 75 milyon metreküpe çıkacak. Mart 2022 sonu itibarıyla yüzde 60'ı tamamlanan projenin 2022 yılı içerisinde bitmesi hedefleniyor.

Tesislerimizin kapasitelerini artırıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Silivri'de yürütülen proje ile yakından ilgilendiğini ve ekiplerden haftalık rapor alarak durumu takip ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin doğal gazda yüzde 99 dışa bağımlı olduğunu belirten Dönmez, konuya ilişkin olarak: "Bu anlamda ya keşif yapacaksınız ya da böyle depoların sayısını artıracaksınız. Hamdolsun biz ikisini de yapacak güçteyiz. Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük gaz keşfimizin yanında karadaki depolama tesislerimizin de kapasitelerini artırıyoruz. Tüm bunlardaki hedefimiz doğal gazda arz güvenliğini sağlamlaştırmak. İnşallah yıl sonunda hem Silivri'deki tesisimizin hem de Saros FSRU'nun açılışını gerçekleştireceğiz ve arz güvenliğimizi perçinleyeceğiz. Yakma işlemi de başarıyla sondajın tamamladığını, kuyuların üretime, çalışmaya hazır hale geldiğinin göstergesi. Peş peşe diğer kuyuları da tamamlamak suretiyle yaz aylarının içinde bu 18 kuyunun tamamında gaz akış testi tamamlanacak. Son yıllarda yapılan yatırımlarla enerji arz güvenliğimizi önemli ölçüde artırdık. Bu yatırımlarla Türkiye hem LNG hem de depolama alanında dünyada nadir ülkelerden biri olmuş oluyor. Tüm bunlar bize fiyat ve arz güvenliği konusunda esneklik sağlamış olacak." ifadelerinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son yıllarda yapılan yatırımlarla enerji arz güvenliğinin önemli ölçüde arttığının altını çizdi.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal