Doğal Gaz Nasıl Yazılır?

Türkçede birden fazla kelimenin bir araya gelip oluşturduğu yeni sözcük ya da sözcük öbeklerinin nasıl yazıldığını sıklıkla karıştırabiliyoruz. Bu kelimelerden biri de "doğal gaz." Doğalgaz birleşik mi doğal gaz ayrı mı? TDK doğal gaz anlamı...

09.06.2020-09:10 - (Son Güncelleme: 25.01.2022-11:35) Doğal Gaz Nasıl Yazılır?

Dilimizde en sık yapılan hatalardan biri de birleşik yazılması gereken kelimelerin ayrı, ayrı yazılması gereken kelimelerin birleşik yazılmasıdır.

Bu temel sorunun önüne geçmek amacıyla bol bol kitap okumalı, kelimelerin nasıl yazıldığı konusunda arada kaldığımız zamanlarda da Türk Dil Kurumu’nun sitesinden sorgulama yaparak doğrusunu öğrenip ona göre kullanmalıyız.

Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "doğal gaz."

Dijital medyada paylaşım yaparken veya mesajlaşırken "doğal gaz" kelimesi çok sık olarak yanlış yazılmaktadır.

Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, "doğal gaz" olarak yazıldığı ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen "doğalgaz" yazımı imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "doğal gaz"dır.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

"Yer kabuğunun içinde bulunan, yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alan ve petrolün bir cinsi olan yanıcı gaz."


"Hidrokarbon biriken alanlarda açılan kuyulardan elde edilen, esas itibarıyla metan gazı ile az miktarda propan, bütan vb. daha ağır moleküllü hidrokarbon gazları ve eser miktarda su buharı, hidrojen, karbondioksit ve azot karışımı gaz."

"Konutlarda ve iş yerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz."

ÖRNEK CÜMLELER

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı arttı.

İran doğal gazı beş günlüğüne kesti.

Avrupa yeni doğal gaz getirme yolları arıyor.

Doğal gaz faturası çok gelecek diye Hilal doğal gazı az yakıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal