Doğal gaz krizi büyüyor: Devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi

İran’da yaşanan doğalgaz hattındaki arıza nedeniyle bazı eyaletlerde devlet daireleri ve tüm eğitim kurumları tatil edilirken, yaklaşık 90 bin konuta ise doğalgaz verilemiyor. Son yılların en sert kışını yaşayan İran’daki doğalgaz arızası ülkede hayatı olumsuz etkiledi.

16.01.2023-11:51 - (Son Güncelleme: 16.01.2023-17:25) Doğal gaz krizi büyüyor: Devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkent Tahran'da Ulusal Gaz Şirketi'ne yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu, doğalgaz kullanımı düşürmek için devlet binalarının tatil etmenin çözüm olmadığını ancak evlerde gaz sıkıntısı yaşanamaması için bunun yapılması gerektiğini söyledi. Ülke genelinde gaz kesintilerinin yaşanmadığını kaydeden Reisi, "Petrol Bakanlığımız doğal gaz ve petrol rezervlerini artırmak için gerekeni yapmalı. Bazı bölgelerde maalesef gaz kesintileri yaşandı. Devlet daireleri ve kurumlarını tatil etmek çözüm değil. Ancak bugün önceliğimiz evlerde gaz kesintisine gidilmemesi" ifadelerini kullandı.

90 bin konuta gaz verilemiyor

İran basınında yer alan haberde, on binlerce vatandaşın evlerini ısıtmak için gerekli gazdan mahrum olduğunu aktardı. Ülkenin kuzeyinde yer alan Horasan bölgesi gaz sıkıntısından en çok etkilenen bölge oldu. İran devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan, İran devlet televizyonuna konuşan Razavi Horasan Valisi Yakup Ali Nazari, eyalette etkili olan aşırı soğuk hava nedeniyle doğal gaz akışında kesintilere gidildiğini ve enerji tasarrufu için bölge halkından daha duyarlı olmaları gerektiği uyarısında bulunduklarını söyledi.

Devlet daireleri tatil edildi

7 eyaletinde doğalgaz kullanımını azaltmak ve enerji tasarrufu için bazı devlet daireleri tatil edilirken, bazı eyaletlerde eğitim uzaktan verilecek. Başkent Tahran'da devlet daireleri ve üniversiteler, İran'da hafta başı kabul edilen Cumartesi ve Pazar günleri tatil edilirken, enerji tasarrufu için doğal gaz kısıtlamasının devam edeceği uyarısı yapıldı. Tahran Valiliği ise çalışanlarına kalın elbiseler giymelerini istedi.

Hamedan eyaletinde ise doğalgaz kullanımı azaltmak için devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi. . Gülistan ve Gilan eyaletinde eğitime uzaktan devam edilmesi ve devlet dairelerinde çalışan sayısının yarıya düşürülmesi kararı alındı. Baınsda yer alan haberde, eğitim uzaktan devam edebilmek amacıyla kullanılan “ŞAD” adlı eğitim programının ülkede yaşanan internet kesintisi sebebiyle çalışmadığı ve öğrencilerin derslere katılamadıkları belirtildi.

"Türkmenistan gazının kesilmesi ülkede doğal gaz arzında soruna neden oldu"

Devlet daireleri ve üniversiteler tatil edildi

Tahranda enerji tasarrufu amacıyla alınan kısıtlamalar sair açıklamalarda bulunan İran Petrol Bakanı Cevat Uci ise, Tahran'da devlet daireleri ve üniversitelerin tatil edilmesi ile birlikte doğal gaz kullanımının günlük 2.5 milyon metreküp azaldığını açıkladı. . Uci, "Türkmenistan gazının kesilmesi ülkede doğal gaz arzında soruna neden oldu. Maalesef Güney Horasan eyaletindeki problemler nedeniyle gaz kesintilerine gidildi. Doğal gaz kullanımını azaltarak ülke genelinde yeniden gaz akışını sorunsuz bir şekilde sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Uci, 18 Ekim'de yaptığı açıklamada, ülkede kış aylarında doğal gaz sıkıntısı yaşanmaması için 80 milyar dolarlık yerli ve yabancı yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ve ülkede bu kış, doğal gaz kıtlığıyla karşı karşıya kalınabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

İran, Rusya'dan sonra dünya doğalgaz rezervinde ikinci sırada ancak altyapı problemleri yüzenden, gazı çıkarmak, iletmek ve işletmek konusunda aksaklıklar yaşıyor. İran, dünya üzerinde katılanmış olan doğalgaz rezervlerinin yüzde 17’sini elinde bulunduruyor

İran, dünya doğal gaz rezervinde 34 trilyon metreküple Rusya'dan sonra ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ancak alt yapı yetersizlikleri nedeni ile İran, doğal gazı çıkarmak, iletmek ve işletmek konusunda aksaklıklar yaşıyor. Dünyanın kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin yüzde 17'sini elinde bulunduran İran, büyük gaz sahalarını geliştirecek yatırımlara ihtiyaç duyuyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal