Dizel Benzinden Daha Pahalı, Dizel Arabalar Tarihe Mi Karışıyor?

Akaryakıt zammı sonrası dizelin litresi benzini geçti. Peki, dizel arabalar tarihe mi karışıyor?

16.10.2021-09:06 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-11:50) Dizel Benzinden Daha Pahalı, Dizel Arabalar Tarihe Mi Karışıyor?

15 Ekim 2021 tarihinde akaryakıta gelen zamlar sonucu otomobil sektörüne bakış açısı da değişecek. Dün benzine 14, motorine 41 kuruş zam geldi ve motorinin ÖTV’si sıfırlandı. ÖTV’nin sıfırlanması ve mazot, dizel ve motorine gelen zamlar sonucu tüketicinin alışkanlığı değişiyor. Eskiden motorinin daha ucuz olmasıyla tüketiciler sürekli dizel araçları tercih etmekteydi. Gelen zamlardan sonra motorin ile benzin arasındaki fark sıfıra yaklaştı. Bazı şehirlerimizde motorinin dizeli geçtiğini belirtmekte fayda var. Peki, artık dizel almanın avantajları tarihe mi karıştı? Dizel fiyatları ne kadara dayandı?

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELDİ

ÖTV’nin benzin ve dizele yansıtılması dolasıyla bir süredir akaryakıtta zamlar görülmüyordu. Ülkemizde dolar kuru yükselse bile kurun yükselişi akaryakıta yansımıyordu. Benzin ve dizelde ÖTV’nin sıfırlanmasıyla birlikte dün ilk büyük zam geldi. Benzine ve motorine yaklaşık 40 kuruşluk zam gelse de en büyük zammın yolda olduğunu uzmanlar söylüyor. Ham petrolün fiyatlarının artışı sonrası Türkiye’ye de akaryakıt zamları geldi. Maliyet artışı ve dolay sebebiyle dünkü zammın geldiği biliniyor.


Akaryakıt zamları sonucu motorinin litre fiyatı rekor fiyata ulaştı ve benzini aştı. Ankara’da motorin 8,03’ken benzin 8,00 durumunda. İstanbul’da benzin 7,90 olmasına karşın motorin 7,94 durumunda. Fiyatlar şehirlere göre değişiklik gösteriyor. Bazen motorin yüksekken bazen benzin yüksek oluyor. Bu değişim olsa bile benzinle motorinin arasındaki bu küçük fark tüketicinin ilk tercihi olan dizel araba alınır fikrini çöpe attı.

DİZEL ARABA ALINIR MI?

Sürücüler motorinin daha ucuz olması sebebiyle dizel araç en çok tercih edilen araba çeşidi oluyordu. Son zamla birlikte dizel ve benzin arasında fark kalmadı. Yakıt anlamında tasarruflu yanı kalmayınca avantajlı özelliği çok az kalıyor. Benzinli araçlara göre yüzde 20 daha fazla verimli olması, yüzde 15 daha az emisyon sağlaması ve yüzde 25 az yakıt harcaması dizel aracın faydaları olarak görülüyor. Uzun yolda daha iyi performans gösterdiği bilinen dizel arabaların dezavantajları da var. Daha pahalı olmaları ve benzin araçlardan daha fazla sesli çalıştığı biliniyor. Aynı zamanda benzinin performansı genel olarak dizel araçtan daha iyidir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal