15.10.2021-11:37 (Son Güncelleme:21.12.2021-09:16)


1

ÖTV SIFIRLANIYOR

ÖTV SIFIRLANIYOR

Devlet bir süredir Eşel Mobil Sistemi (EMS) sayesinde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını önlüyor. Zammı önlemek için 31 milyar liralık bir bütçeyi direkt olarak akaryakıta aktarıyor. Yıl sonunda kadar 46 milyar TL'ye kadar çıkabilir. Bu sistemden vazgeçileceği gelen son dakika bilgileri arasında.



2

Devlet akaryakıtın belirli bir düzeyde kalması için ÖTV'den vazgeçiyor. Bu sistemin sürdürülebilirliğini kaybettiğini söyleyen uzmanlar, EMS'den vazgeçilirse 3-4 TL'ye yakın zam gelebilir. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı'ya göre EMS'nin son kullanma tarihinin yaklaştığını ve devletin bu sistemden vazgeçeceğini düşünüyor.



3

AKARYAKITA 3 TL ZAM YOLDA

AKARYAKITA 3 TL ZAM YOLDA

Akaryakıtta enflasyonun oluşmaması için var olan EMS, akaryakıttan alınan ÖTV'yi sıfırladı. Kullanılacak ÖTV'nin kalmadığını söyleyen Karyağdı, hükümetin akaryakıt enflasyonu oluşmaması için birçok kaynak aradığı ama henüz bulamadığını, bulsa da geçici olacağı için bu zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.



4

Hükümet, akaryakıta kaynak bulmak için alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV oranlarını arttırdı. Bu kaynak yaratmaların etkisinin geçici olduğunu söyleyen Karyağdı, çözümlerin yıkıcı sorunları olacağından bahsetti. 2005 yılında yüzde 70'e kadar vergi alan Türkiye, şu an akaryakıtta en düşük vergisini alıyor. Şu an benzinin sadece yüzde %27'si vergiyken, Avrupa Birliği'nde bu yüzde 57lerde seyrediyor.



5

AKARYAKITA YAPILAN ZAMMIN NEDENLERİ

AKARYAKITA YAPILAN ZAMMIN NEDENLERİ

Talebin yoğunluğu, yaklaşan kış ve geçen yılki tarihi düşük petrol fiyatlarından sonra ham petrol üreticisi ülkelerin zararlarını karşılama isteği olarak görülüyor. Akaryakıt fiyatları, uluslararası ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki artış sonucu tekrardan yükselişe geçti. Bu artışlar, gelen ÖTV'yi sıfırlardı ve üzerine geçti. Bu sebepten ötürü artık yükselen her dolar kuru, yeni zam demek.



6

Motorin ve LPG'de ÖTV'nin sıfırlanmasından sonra benzine de ÖTV sıfırlanması geldi. Tüm bu etkenler sonucu, benzinde litrede 2 TL 56 kuruş, LPG'ye de 1 liralık zam geleceği kesin gözüyle bakılıyor. Aynı zamanda bu fiyatların üstüne KDV miktarı da eklenerek en az 3 TL'lik bir zam yolda.



7

Bu artışın sonucu olarak enflasyonda çok keskin bir artış olması bekleniyor. Devlet anca artış yapmamak için neredeyse tüm vergiden vazgeçmesi gerek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR