Diyarbakır'da DEM Partili eş başkanların ilk icraatı: "Tabela bölücülüğü”

31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni kazanan DEM Partili belediye eş başkanlarının ilk icraatları tartışmalara neden oldu. Eş başkanların öne çıkan girişimleri, "tabela bölücülüğü" olarak nitelendirildi.

15.04.2024-12:59 - (Son Güncelleme: 15.04.2024-16:02) Diyarbakır'da DEM Partili eş başkanların ilk icraatı: "Tabela bölücülüğü”

DEM Partili Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Ayşe Bucak Serra Küçük, ilk açıklamalarında iş yerlerinin Kürtçe isimlerini kullanmaları halinde vergi indirimi yapacaklarını belirtti. Konuyla ilgili T24'e konuşan Küçük, "İş yerlerinde Kürtçe isimleri tercih edecek olan işletme sahiplerine vergi indirimi uygulayacağız" ifadesini kullandı. Kültür ve sanatın Kürtçe olarak dönüştürüleceğini belirten Küçük, "Kürtçe tiyatro üretimleri yapacağız. Aynı zamanda Kürtçe kent konservatuvarlarını yeniden açacağız. Aram Tigran ve Cegerxwin kültür merkezlerinde müzik, sinema, tiyatro eğitimleri vereceğiz. Daha fazlasını da açacağız" şeklinde konuştu.

Kürtçe'nin yanı sıra Zazaki ve Kurmanci lehçelerinde dil kursları da düzenleyeceklerini ifade eden Küçük, "Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlüğü kuracağız. Kürtçenin hem Zazaki hem Kurmanci lehçelerinde dil kursları açacağız" dedi.


Toplumsal bütünlüğü bölme adımlarına tepki geldi

Bu adımların ardından bazı kesimlerden tepki geldi. Tabela bölücülüğü olarak nitelendirilen bu adımların, toplumsal bir bütünlüğe zarar verebileceği ve ayrışmayı derinleştirebileceği yorumları yapıldı. 

Özellikle son yıllarda toplumsal bütünlüğün ve birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesi adına atılan adımların, tüm kesimlerin kültürel ve dilsel haklarını gözeterek yapılması gerektiği belirtiliyor. Bu tür adımların, toplumsal bütünlüğü ve kardeşliği pekiştirecek şekilde atılması, bölgesel ve kültürel farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü bir yaklaşımla hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin önümüzdeki dönemde atacağı adımlar ve bu adımların toplum üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal