Diyanet kurban fiyatları belli oldu mu? Diyanet Kurban bağış fiyatı ne kadar? 2022 Diyanet vekaletle kurban bağış fiyatı

Kurban bayramına az bir süre kala vatandaşlar kurban fiyatlarını araştırmaya başladılar. Kurbanlıklar bu yıl ne kadar olacak ve Diyanet kurbanlık fiyatlarını açıkladı mı gibi soruların sevabını haberimizde bulabilirsiniz...

26.05.2022-14:22 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-14:22) Diyanet kurban fiyatları belli oldu mu? Diyanet Kurban bağış fiyatı ne kadar? 2022 Diyanet vekaletle kurban bağış fiyatı

Bu yıl İslam aleminin Kurban Bayramı 9-12 Temmuz'da idrak edilecek. Kurbanlık alacaklar ya da bunu düşünenler ise Diyanet'in vekaleten kurbanlık kesim bedellerini merak etmeye başladı. Peki fiyatlar belli mi? İşte detaylar...

Diyanet'in kurban fiyatları belli mi?

Kırmızı et fiyatlarındaki artışların doğal olarak kurbanlık fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor. Bu yıl küçükbaşın 3-4 bin TL'den, büyükbaşın ise 60-70 bin TL civarlarından satılması bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu yılın vekaletle kurban hisse fiyatlarını henüz açıklamadı. Bu fiyatların açıklanmasının Haziran ayını bulabileceği söyleniyor.

Diyanetin vekaleten kurban kesim fiyatları 2021 yılında ise şöyleydi; yurt içinde 1125 TL, yurt dışında 925 TL.

Kurban edilecek hayvanda aranan özellikler

Kurban edilecek hayvanların sağlık yönünden herhangi bir eksikliği olmaması gerekir. Sağlıklı, besili, organları tam olması gerekmektedir. Ebû Dâvûd'a göre kötürüm kadar hasta, zayıf ve düşkün, bir iki gözü kör, boynuzlarından herhangi birinde kırık olan, dili, kuyruğu, kulakları memelerinin yarısı kesik veya çoğu dökük hayvanlar kurban olamaz. (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6) Fakat hayvanın doğumundan gelen boynuzsuzluk, şaşı, topal olma, hafif hasta, bir kulağı delik ya da yırtık olması, memelerinin yarısından azının olmaması bu hayvanın kurban edilemeyeceği anlamına gelmez. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76) Bunun dışında kesim yerine götürülecek hayvanın gidemeyecek kadar topal hayvanlarda kurban edilemezler. Yani hayvanın değerine zarar verici yani azaltıcı özellikteki kusurları kurbana engel teşkil eder.

Şafii mezhebine göre ise yukarıda saydığımız hangi kusur olursa olsun bir hayvanın kurban edilmesine engeldir. Aynı zamanda uyuz hayvan ve yem yemesini engelleyecek kadar dişleri dökülmüş olan hayvanlar da kurban edilemez, bu caiz görülmez. (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).

Kurban edilecek hayvan kaç yaşında olmalıdır?

Kurbanlık hayvanların yaşı Peygamberimizin sünneti ile tespit edilmiştir. (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 5; Nesâî, Dahâyâ, 13; İbn Mâce, Edâhî, 7). Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki istisna tamamıyla Hz. Muhammed tarafından sağlanmıştır. (Müslim, Edâhî, 13)

Buna göre deve, sığır ve keçinin, koyuna bakılıp da daha besili olduğu düşünülüp gereken yaşları doldurmadan kurban edilebileceği de söylenemez. Hatta bir yaşına daha gelmemiş ama yetişkin olmuş oğlağını kurbanlık olarak kullanmak isteyen bir kişiye Peygamberimiz “Bu sadece sana mahsustur. Senden sonra başkası için yeterli olmaz.” (Buhârî, Edâhî, 8) diye buyurmuştur.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal