Diyabeti Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Diyetisyen Pınar Demirkaya, Tip 2 diyabetin doğru beslenme ile kontrol altına alınabileceğini ifade ederek 4 beslenme önerisi paylaştı.

13.11.2021-16:52 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-09:28)

Çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olan diyabet hastalığı, Türkiye’de 10 milyon, dünyada 400 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. Halk arasında Şeker Hastalığı ismiyle de bilinen diyabetin Tip 1 ve Tip 2 diyabet olmak üzere iki türü bulunmaktadır. 

Tip 1 Diyabet tedavisinde, yetersiz salgılanan insülin hormonu dışarıdan enjeksiyon yolu ile alınmakta Tip 2 Diyabet hastalığında ise uygun beslenme yöntemi ve doğru egzersiz önemli hale geliyor çünkü kilo arttıkça insülin direnci de artış gösteriyor. Bu doğrultuda obezite ile mücadele etmek önem kazanıyor.

Diyetisyen Pınar Demirkaya, doğru beslenme tedavisinin önemine dikkat çekerek, dört önerisini paylaştı.

DİYABETİ ÖNLEMEK İÇİN KURU BAKLAGİLLERİ TÜKETİN


Diyetisyen Pınar Demirkaya, kuru baklagillerin önemine dikkat çekerek, ''Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insüline karşı duyarsızlaştığında yaşanan Tip 2 Diyabet, yüzde 80 oranında önlenebiliyor. En uygun beslenme yönteminin belirlenmesi şart olduğundan posalı yiyecekler olan kuru fasulye, mercimek, barbunya ve nohut gibi kuru baklagiller, tüketilmesi fayda sağlayan seçenekler arasında yer alıyor'' dedi.

DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ GIDALAR TERCİH EDİLMELİ


İnsülin direncine sahip kişilerin kan şekerini yükseltmeyen düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmesinin önemini vurgulayan Demirkaya, şunları kaydetti: ''Karbonhidrat içeriği oldukça yüksek olmayan bitkisel proteinlerin de beslenme planına kontrollü şekilde eklenmesi gerekirken, yulaf, bulgur ve kinoa tercih edilebiliyor.''

KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN MEYVE VE SEBZELER

A ve C vitaminlerinin insülin direncine olan etkisi hakkında konuşan Demirkaya, ''Armut, elma, kivi, kiraz, şeftali, kuru kayısı gibi meyveler içeriğinde bulunan A ile C vitaminleri ve minerallerle insülin direncinin normal seyrine yardımcı oluyor. Karnabahar, kabak, patlıcan, brokoli, domates, turp gibi sebzeler de yine düşük glisemik indeksli ve lif içeriği bakımından zengin bitkisel besinler oldukları için kan şekeri düzeyinin kontrolüne katkıda bulunuyor'' diyerek vitamin deposu meyve sebzelerin önemini vurguladı.


Düzenli egzersiz yapmanın yağ yakmayı hızlandırdığını ve kan şekerini düşürdüğünü sözlerine ekleyen Demirkaya, önerilerini şöyle sıraladı: ''Bol su içmek, badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar ile gerekli kontrollerden sonra süt ve süt ürünlerini tüketmek önerilenler arasında bulunuyor.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal