Disk Kayması Tedavisi

İskeletimizin en önemli parçası olan omurgamız, omurilik kemiklerinin belirli bir düzen ve sıra içerisinde üst üste gelmesiyle dizili halde bulunmaktadır. Omurgaya hareket kabiliyeti sağlayan omurların ön kısmında yer alan dokular yani diskler ve arka kısımda bulunanlar yani faset eklemlerdir.

30.07.2020-12:18 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-12:16) Disk Kayması Tedavisi

Diskin sert dış tabakası yırtılarak disk içinde olan jölemsi yapının, bu yırtıktan dışarı çıkması durumuna disk kayması denir. Dokunun yırtılmasıyla sinirlere olan baskı artarak şiddetli ağrılar ortaya çıkardığı gibi bel, kalça ve her iki bacakta, ağrı, yanma ve uyuşma gibi şikayetlere yol açar.

Disk kayması stres veya omurga içinde olan sinirlerin sıkışması ila ağır kaldırma, ters hareket yapma gibi nedenlerle meydana gelebilir.

Bacaklarınızda bir ağrı veya karıncalanma, sırtınızın orta kısmında rahatsızlık, boynunuzda veya hatta kollarınızda bir gerilme, sırtınızı çok dik tutmanıza neden olan garip bir yanma veya güçlü bir ısı hissediyorsanız doktora görünmenizde fayda vardır.

Tedavi

Disk kaymasında hastanın durumuna göre bir tedavi planı hazırlanmaktadır. Çoğu kişi ameliyat olmadan bu süreci ağrı kesicilerle, evde yapabilecekleri egzersizlerle atlamayı başararak iyileşme göstermektedir.

Günlük işlerinizi kendinizi zorlamadan yapmaya devam ederek aktifliğinizi koruyabilir, hareket kabiliyetinizi destekleyebilirsiniz. 2 kilodan fazla ağırlık taşımamaya özen göstererek, vücudunuzu zorlayıcı esneme ve dönem hareketlerinden kaçınmalısınız.

Buz torbası, ısı lambası ya da yakı kullanımının ağrıları dindirmede herhangi bir etkisi olduğunu gösteren araştırmalar mevcut olmamakla birlikte, iyi geldiğini söyleyerek bu tedavileri evinde uygulayanlar vardır. Vücudunuza direk temastan kaçarak 20 dakika süreyle kendinize kompres yapabilirsiniz.

Eğer fazla kilolarınız varsa yapacağınız kısa yürüyüşlerle kilo vererek beldeki baskıyı azaltabilirsiniz.

Bazı vakalarda istirahat etmek ya da karın ve sırt kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak ağrıyı gidererek tedavi için yeterli olabilir. Ağrınızın şiddetine bağlı olarak, gideceğiniz doktor sizi fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yönlendirerek, size özel bir program oluşturulmasını önerebilir. İlaçla tedavi yöntemlerinin yanı sıra disk kayması konusunda son yıllarda yapılan çalışmalarla fizik tedavi yöntemleri oldukça etkin sonuçlar göstermektedir. Yapılan masaj ile kaslar rahatlatılarak vücudun ağrısı dindirilmeye çalışılır. Bir başka yöntem olarak ağrıyı hafifletmek için sinirlerin elektriksel sinyallerle uyarılmasını sağlayan TENS makinesi ile elektrik akımı verilir.

İlerlemiş ve normal yöntemlerle düzeltilemeyen vakalarda ise omurganın eski yapısına kavuşması için cerrahi operasyon yapılması gereklidir. Yapılan tedavi sonucunda baskılanan ve şikayetlere neden olan sinirler rahatlatılarak, omurga sabitlenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal