Dışişleri Bakanı Mevüt Çavuşoğlu Kritik Görüşme Sonrası Açıklama Yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu keritik görüşme sorası açıklamalarda bulundu. Mevlüt Çavşoğlu, "Bu bir ateş kes değildir." ifadelerini kullandı.

17.10.2019-21:02 - (Son Güncelleme: 17.10.2019-22:30)

Türkiye Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Hareaktı yapmasından dolayı Washington yönetimi ile ipler gerilmişken Ankara, ABD yönetiminden üst düzey yetkililer ile görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile baş başa görüşmesi 15.40'ta başlamı ve 1 saat 40 dakika sürmüştü.

Baş Başa gerçekleşen görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlık ettiği görüşme 2 saat 40 dakika sürdü.

Görüşmeler sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt "Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık. PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır." açıklamasında bulundu.

Terör örgütü DAEŞ konusunda da açıklamalarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, "Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız. DEAŞ'a karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir mücadele vermişti. Suriye'de 3 bin, Irak ile beraber toplamda 4 binden fazla DEAŞ'lı teröristi Türkiye etkisiz hale getirmişti." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü YPG/PKK'nın çekilmesi hususu konusunda da açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, YPG'lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var." açıklamalarında bulundu.

Güvenli bölge hakkında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli." ifadelerini kullandı

Trump'ın davetine de değinen Mevlüt Çavuşoğlu, "Diğer taraftan Trump davet etti. Bugün de gördük ki, davet hala geçerli. Tabii ki önümüzdeki süreçte inşallah bu ortak açıklamanın içinde yer alan unsurlar başarılı bir şekilde yer alır. Beklentiler karşılanır, adımlar atılır ve bu ziyarette o şartlarda gerçekleşir." dedi

Kobani hakkında da açıklamada bulunan Çavuşoğlu, "Pence'in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu çekilme ile ilgili ise, "Gerek oradaki mevcudiyetimiz gerek istihbari kaynaklarımızla birlikte ne yapıldığını ve ne yapılmadığını bizzat takip edeceğiz. Yani gözümüzün önünde olacak, denetimini de yapacağız." açıklamasında buundu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal