Disiplin cezası nedir, hangi durumlarda hangi hallerde kimlere veriliyor? Disiplin cezası silinir mi, ne kadar sürede siliniyor? Disiplin cezasına nasıl itiraz edilir?

Okul hayatımızda veya iş hayatımızda belli kurallar bulunmaktadır. Bunlara uyulmadığı takdirde disiplin cezası verilmektedir. Bir çok kişi tarafından disiplin cezaları merak edilmektedir. Peki, Disiplin cezası nedir, hangi durumlarda hangi hallerde kimlere veriliyor? Disiplin cezası silinir mi, ne kadar sürede siliniyor? İşte merak edilen ve araştırılan bu konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

11.05.2022-01:27 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-01:27) Disiplin cezası nedir, hangi durumlarda hangi hallerde kimlere veriliyor? Disiplin cezası silinir mi, ne kadar sürede siliniyor? Disiplin cezasına nasıl itiraz edilir?

Okul hayatımızda veya iş hayatımızda belli kurallar bulunmaktadır. Bunlara uyulmadığı takdirde disiplin cezası verilmektedir. Bir çok kişi tarafından disiplin cezaları merak edilmektedir. Bizde sizler için bu konu hakkında bilgiler paylaşmaktayız.

Disiplin cezası

Disiplin cezası nedir, kimlere verilir?

Türk Dil Kurumuna göre, disiplin cezası kurum yada kuruluşlarda kuralları bozucu davranış sergileme ve hareketlerde bulunduğu takdirde alınan ceza türü olarak geçmektedir. Bu durumlar, okullarda, üniversitelerde, çalışılan kurumlar ve kuruluşlarda, askerlikte veya polislikte vb. bir çok alanlarda disiplin kuralları vardır. Disiplin kuralını çiğneyen birisi ilk olarak uyarı alır daha sonra tekrarlanırsa cezaya çarptırılır. 

Her disiplin cezası, kurum ve kuruluşlara göre değişiklik göstermektedir. Örnek verecek olursak, çalıştığınız bir iş yerinde disiplin cezası para olarak'da olabilir yada işten çıkartmada yapılabilir. Okullarda ise, ilk gene uyarı olarak verilir sonrasında, belli bir süre okuldan uzaklaştırma olarak verilir. Eğer bu uzaklaştırma durumuna rağmen hala kurallara uyulmazsa, okuldan yada üniversiten atılmaya kadar gidebilir. Bu durumda siciline işlenebilmektedir. 

Disiplin cezası kimlere verilir?

Disiplin kurallarına kim uymazsa o kişiler cezaya çarptırılır. Okullarda, üniversitelerde, çalıştığınız kurum ya da kuruluşlardaki tüm personellere ve öğrencilere kurallar çiğnendiği takdirde, bu ceza verilmektedir. Çoğunlukla bu durum öğrencilerde daha fazla rastlanmaktadır. Okullarda genellikle uyarı ve uzaklaştırma olsa'da, iş ortamlarında kurallar çiğnendiği takdirde ya para cezası yada işten çıkarılma yaşanmaktadır.

Okullarda disiplin cezası alındığı zaman, bu durum e-devlet sisteminde işlenerek görülür. Disiplin cezası alanlar ilk olarak kınama cezası almaktadırlar. Bu MEB tarafından kararlaştırılmıştır. Devem edildiği takdirde 1 yada 5 gün uzaklaştırmayla son bulur. Bazı istisna durumlarda 1 ay süreye kadar uzamaktadır. 3. ceza alındığı zaman okuldan atılma yaşanabilir yada farklı okullara yönlendirilebilir. Farklı bir okulda da aynı şekilde davranmaya devam edilirse, tamamen okul hayatı son bulabilir. 

Disiplin cezaları ceza boyutlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Çok ciddi disiplin kuralları vardır ve bunlar bozulduğu zaman 4. madde uygulanma yapılabilir. 4. maddede ağır şiddette bulunmuş olan öğrencilere verilmektedir. Peki bu 4. maddede yer alanlar neler derseniz, Türk bayrağına, ülkesine, milletine ve devletine hakaret edenler, öğretmen ya da personellere saldırıda bulunanlar, okul içinde ciddi anlamda huzursuzluk yaratıp kavga çıkartanlar, zararlı maddeleri okulda bulundurup satanlar gibi birçok maddeden oluşmaktadır. Bu durumlar yaşandığı takdirde, eğitimden uzaklaşmasına neden olacaktır.

Disiplin cezası

Disiplin cezası kaç senede silinir?

Disiplin cezaları genellikle belli bir zamandan sonra silinebilir. Okul zamanlarında alınan ve sicile kayıt edilen cezalar, belli bir süreden sonra oluşturacağınız talep sayesinde silinebilmektedir. Eğitim süreciniz bittikten sonra, çalışma hayatınıza başladığınız zaman sicilinizde bu durum sıkıntı gösteriyorsa, 5 seneyi geçtiği zaman bu uyarılar ve cezalar silinebilmektedir. Eğer çok büyük bir ceza aldıysanız bu durum 10 senede ancak silinebilir. Kaymakamlık ya da devlet dairelerine gittiğiniz takdirde ona göre eğitim ve memurlara göre özel yönlendirmeler yapılacaktır. Öğrencilerin disiplin cezalarını sildirmek daha kolaydır. Memurların daha zor olabilir. Öğrencilerin ceza sildirme durumları, eğitim gördüğü kurumlarda yer alan personellerin iyi niyetine bağlıdır. Eğer niyeti iyi değilse, yapmış olduğunuz en ufak hatalarda bile itirazda bulunmuş olsanız bile ceza verilecektir.

Memurların disiplin cezalarına bakacak olursak, öğrencilerinkinden biraz daha zor olabilir. Memurların cezalarını, amirleri keser. Eğer amiri ceza kestiyse, itirazda bulunma süresi 7 iş günü içerisindedir. Eğer bu süre içinde itirazda bulunmazsanız, cezanız sicilinize işleyecektir.

Bu cezaların içinde, kınama, uyarma veya aylıktan kesme cezaları'da çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Eğer itirazında haklı bulunursa, ceza iptal edilebilir. Ayrıca kademe yükseldiği zaman ceza aldıysa, buda çalışmış olduğu ortamın disiplin kuruluna değilde, daha yüksek disiplin kuruluna bağlı olmasından sebep olduğundan, itiraz etmekte zorlanabilmektedirler. Burada da aynı şekilde haklı bulunursa eğer, itirazının kabul edilmesi olabilir. Yapılan itirazlar sonucunda memur haklı bulunursa, disiplin cezaları kaldırılır yada hafifletilebilir. Ama itirazın sonucunda red gelirse, ceza kesinleştiği anlaşılmalıdır ve memur kesilen cezayı ödeyerek, siciline'de aldığı ceza işlenecektir.

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal