Diriliş Ertuğrul Güyük (Göyük) Han Kimdir? Tarihte Öyle Biri Var Mı? Diriliş Güyük (Göyük)

Bunun yanında Ogeday’ın eşi Töregene de diziye dahil olanlar arasında. Bu yazımızda sizlere Diriliş Göyük han (Güyük) hakkında edindiğimiz bilgileri paylaşacağız.

28.09.2018-16:32 - (Son Güncelleme: 28.09.2018-16:25) Diriliş Ertuğrul Güyük (Göyük) Han Kimdir? Tarihte Öyle Biri Var Mı? Diriliş Güyük (Göyük)

Bunun yanında Ogeday’ın eşi Töregene de diziye dahil olanlar arasında. Bu yazımızda sizlere Diriliş Göyük han (Güyük) hakkında edindiğimiz bilgileri paylaşacağız.

Diriliş Göyük Han (Güyük Han) Kimdir? Tarihte Öyle Biri Yaşadı Mı? 

Diriliş Ertuğrul Göyük han kim olduğunu ve oyuncunun gerçek adının ne olduğunu sizlere aktarmadan tarihte gerçekten öyle biri yaşadı mı? Senarist Mehmet bey kendi hayal dünyasından tasarladığı bir karakter mi? Öncelikle bu soruya cevap bulalım. Aksi takdirde yanlış anlamalar olabilir. Moğol İmparatorlu 1206 – 1294 tarihleri arasında varlığını sürdürmüş ve dünyanın bir çok yerinde toprak edinmiştir. Orta Asya da Cengiz han obasını büyütmüş ve emrinde çevre obaları da himayesine almıştır. Orta Asya da Cengiz Han’ın koyduğu yasalar sayesinde çok çabuk büyüyüp sınırları orta Asyayı aşmıştır. İlk başta Babadan oğlu geçen bir yönetimi benimse de daha sonra gücü elinde tutan başa geçmiştir.

 Cengiz han devleti büyüttükten sonra 1227 yılında Çin’de yaşamını yitirdikten sonra en büyük oğlu Ögeday geçmiştir. Ögeday da babasının izinden gidip Cengiz Han yasalarını her ne kadar korumak istese de kendi kontrolü dışında askerleri komutanlarından aldıkları emirleri Ögeday’dan habersiz yapmaya başlamıştır. Bu durumu Ögeday’ın öğrenmemesi için kimilerine göre normal bir ölüm gibi gözükse de kimilerine göre aşçısı tarafından zehirlenip öldürüldüğünü iddia etmişlerdir. Bu sebeple Tüm aşçılar kılıçtan geçirilmiştir. Ülke başsız kalmasın diye Ögeday’ın hanımı Moğol devletine belli bir süre liderlik yapmıştır. Daha sonra oğlu Güyük han gelmiştir. Ancak dizideki hikaye gerçekle farklılaşmıştır.

Diriliş Ertuğrul dizisinde ise Ögeday’ın hanımı Töregene dönemini atlayıp Güyük han dönemini vermeye başladılar. Bazılar Moğol hükümdarının adını yanlış telaffuz ettiklerini duydum. Diriliş Göyük han şeklide telaffuz eden de oluyor Diriliş Ertuğrul Göyük han şeklinde anlatanları da duyunca burada gerçek adını da açıklamak istedik. Diriliş Göyük değil Diriliş Güyük han olması gerekiyor. Bu hatayı da düzelttikten sonra Tarihte Ögeday’ın oğlu Güyük han vardır ve Moğol devletinin başına geçmiştir.

Tarihte Kösedağ Savaşı Kösedağ Savaşı 

Diriliş Ertuğrul Göyük han kim olduğunu alt kısımda açıklayacağız. Ordu içerisinde Ögeday’ın arkasından iş çevirenler Göyük (Güyük) hanı oyununa gelip devleti yıkım sürecine sürüklemiştir. Bu arada Gıyaseddin Keyhüsrev ise Anadolu da yakıp yıkan Noyan’a karşı ordusu ile Noyan ve adamlarının üzerine yürümüştür. Bunu önceden haber alan Noyan da geri çekilmek yerine Erzurum’dan Sivas’a yürümüştür. İki ordu Sivas Köse dağ civarında karşılaşmıştır. Daha önce savaş tecrübesi olmayan Gıyaseddin önden gönderdiği birliklerin bozguna uğradığını duyunca otağa terk edip gitmiştir.

Ordu ise halen savaşa devam etmektedir. Çok geçmeden ordu da padişahın kaçıp gittiğini duyunca onlarda geri çekildi. Ancak Moğol ordusu bunun bir tuzak olduğunu düşünüp arkalarından gitmediler. İki gün  sonunda Selçuklu ordusunun bulunduğu bölgeye gittiklerinde Selçuklu ordusundan kimse olmadığını görünce hem şaşırırlar hem de kolay bir zafere imza atarlar. Moğol devleti Bu zaferden sonra Sivas dan sonra Kayseri üzerine yürümüştür. Diriliş Göyük Han kim olduğunu ve oyuncunun gerçek ismini birazdan ekleyeceğiz.

Son Dakika Magazin Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal