Devletin Kanser Hastalarına Tanıdığı Haklar

Devlet yardım kanunlarında sık sık değişime gitmekte ve bunu duyurmakta. Böylece başta sağlıkla ilişkili kanunlar göz önünde bulundurulur. Mesela devletin kanser hastalarına tanıdığı haklar merak edilir. Ve gerek hastalara gerekse hasta yakınlarına ilişkin haklar sıralanır.

09.06.2020-15:08 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-15:02) Devletin Kanser Hastalarına Tanıdığı Haklar

Devlet yardım kanunlarında sık sık değişime gitmekte ve bunu duyurmakta. Böylece başta sağlıkla ilişkili kanunlar göz önünde bulundurulur. Mesela devletin kanser hastalarına tanıdığı haklar merak edilir. Ve gerek hastalara gerekse hasta yakınlarına ilişkin haklar sıralanır.

Kanser Hastaları Yardıma Nasıl Başvurabilir?

Kanser hastaları devletin sunduğu yardımlardan belirli şartlar dahilinde faydalanabilir. Mesela maluliyet aylığı bunlar arasında başı çeker. Ve aylığın bağlanması adına vatandaşların yapması gerekenler şöyle:

-Şartlar: Devlet yardımı için kanser tanısının koyulması ve raporların alınması gereklidir. Tanıdan sonra maksimum 1 yıl içerisinde başvurunuzu yapmanız bekleniyor. Başvuruda da önce sağlık raporları göz önünde bulundurulur.

-Ödeme: Devletin kanser hastalarına tanıdığı haklar arasında başı aylık ödemeleri çekiyor. Kanserin türüne bağlı olarak bu ödeme 12 ile 24 ay arasında yapılır. 1 yıl içerisinde başvuru yapanlar bu süreç dahilinde ödeme almaya başlar. Ödemeler:

  • Hastaların sağlık raporları üzerine kararlaştırılır.
  • Aylık tutarına ve süresine karar verilir.

Bu detaylar sağlık raporlarına bağlı olarak netlik kazanır. Örneğin yaygın olarak 18 ay boyunca ödeme gerçekleşir. Ancak başta belirttiğimiz gibi kanser türüne göre süre 12 aya inebilir. Ya da 24 aya kadar çıkartılabilir.

Hangi Hastalar Devlet Yardımı Alabilir?

Devlet yardımı sağlık raporunda yer alan hastalıklar üzerine netlik kazanır. Örneğin tiroid kanseri bunlardan sadece bir tanesidir. Ve 18 ay boyunca aylık ödemesine yer verilir.

Malul aylığı kemik iliği kanserine yakalanan hastalara da başlanır. Bu sefer süreç 12 ay olacak şekilde ele alınır. Ve kanser hastalığının gidişatına bağlı olarak yardımlar farklılık gösterebilir. Akabinde gelenler:

  • Lösemi hastalıklarına ilişkin en az 24 ay kadar malul aylığı ödemesi gerçekleşir.
  • Kemik iliğine karşılık bu süre 12 ay daha uzatılabilir.

Nakil işlemlerine karşılık malul aylığı ödemeleri farklılık gösterir. Kısacası devletin hastalarına yaptığı yardımlarda kanser türü ve tedavisi göz önünde bulundurulur. Böylece hem aylık tutar hem de süreç farklılık gösterir.

Kanser Hastaları Tedavi Ücreti Veriyor Mu?

Kanser tedavisi için ödenen ücretlere karşılık yine devletin almış olduğu yeni kararlar bulunuyor. Devlet yardımı sadece aylık olarak ele alınmıyor. Haricinde tedavi sürecine karşılık dikkate alınan hususlar şöyle:

  • Tedaviye dair işlemlerin ücretsiz olarak gerçekleşmesi söz konusudur.
  • Her türlü tedaviye karşılık ücretlerin devlet tarafından ödenmesine karar verildi.

Son olarak kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da ele alındı. Bir hayli pahalı olan ilaçların ödenmesine ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemelere karşılık:

  • İlaçlara ilişkin ekstra bir ücret talep edilmiyor.
  • Ücretsiz tedavi ile ilaç temini dikkate alınmıştır.

Devletin kanser hastalarına tanıdığı haklar nelerdir merak edenlere malul aylığı ve tedavi ücreti gibi undurlar sergilenir. İlaçların temini de bunlar arasında boy gösterir. Haklar Resmi Gazete’den güncel bir şekilde yayınlanır. Ve başvurulardan yardımlara kadar çoğu konuyu değerlendirmeniz sağlanır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal