Devlet terörden etkilenen vatandaşlara kira desteği yardımı şartları nelerdir? Devlet kira yardım parası nasıl alınır?

Devletin durumu olmayan vatandaşlara kira desteğinde bulunduğu bilinmektedir. Merakla konunun detayları araştırılıyor. Peki kira yardımı nasıl alınır? Kira yardım desteği ne kadardır? Tüm detaylar haberimizde.

23.05.2022-13:15 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-13:15) Devlet terörden etkilenen vatandaşlara kira desteği yardımı şartları nelerdir? Devlet kira yardım parası nasıl alınır?

Devlet hem evleri risk durumunda olan vatandaşlara hem de ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan vatandaşlara kira yardım desteği yapmaktadır. İhtiyacı olan vatandaşlar ise merakla konunun detaylarını araştırıyor. Peki kira yardım desteği şartları nelerdir? Kira yardım desteği başvurusu nasıl yapılır? Kira desteği ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Kira yardımı yapan devlet kurumları hangileridir

Dar gelirli vatandaşa bu sene itibariyle de kira desteği devam etmektedir. Kira desteği devletin iki kurumu tarafından karşılanmaktadır. Birincisi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Valilik ve Kaymakamlıkların beraber yürüttükleri proje kapsamında ekonomik sıkıntısı olan vatandaşlara sağlanan sosyal hizmetler kira yardımıdır. İkincisi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği kentsel dönüşüm kira yardımıdır.

Kira yardımı şartları

Kira yardımından faydalanabilmek için devletin bazı şartları bulunmaktadır. Devletin sağladığı kira yardımının iki şekli bulunmaktadır. Birincisi belirlenen süre içerisinde kira desteğinden yararlanabilmek için yapılan başvurular ikincisi ise evlerinin yeniden yapılmasını sağlamak için yapılan başvurular şeklindedir. Bahsedilen iki konu için birlikte başvuru yapılamaz. Başvurularda yalnızca bir tanesi değerlendirilmektedir. Ev sahibi olan insanlar eğer ki evlerinin risk altında olduğunu kanıtlayabilirse kiraya çıkmak şartıyla kira desteği alabilmektedirler.

Kira desteği almanın şartları ise şu şekildedir;

-Maliklerin evi geç almamış olması önemli bir husustur aksi bir durumda kira desteği başvuruları geçerli sayılmamaktadır.

-İkametgâh kira desteği alabilmenin en önemli şartıdır, ikamet edilen bölge için devlet yardım alma zamanını 18 ay olarak belirlemiştir.

-Kira desteği başvurusu yapan vatandaşların kredi kullanmamış olmaları gerekmektedir. Kredi kullanmış vatandaşlara kira desteği verilmez.

Kentsel dönüşüm kira desteği

Oturulan apartman afet riskli alanında bulunuyorsa hem ev sahipleri hem kiracılar kira desteği alabilirler. 2022 senesinde devam etmekte olan kentsel dönüşüm kapsamında kira desteği alma şartları ve kimlerin alabileceği bakanlık tarafından belirlenir. 6306 sayılı kanuna göre destekten almaya hak kazanan vatandaşlar başvurularını belediyeye yapmalıdırlar. Belediye başvuruları inceleyerek kira desteği verir.

Kentsel dönüşüm kira desteği başvuru belgeleri

Kentsel dönüşüm kapsamında kira desteği alacak olan vatandaşlar şu belgelerle başvuru yapabilirler;

-Bulunulan binanın riskli olduğunu gösteren rapor

-Binanın yıkım formu

-Başvuru yapan kişinin kimlik belgesi

-Başvuru yapan kişinin doldurduğu başvuru dilekçesi

-Hak sahibine veya vekiline ait Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi

-Başvuru sahibine ait olan son 3 aylık zaman diliminde herhangi bir fatura

-Tapu ya da güncel tapu kaydı

Bahsedilen belgeler toplandıktan sonra belediyelere kira desteği için başvuru yapılabilir. Vekaletname aracılığıyla başvuru yapacak insanların yanında vekaletname ve kimlik belgesi aslı-fotokopisi olmalıdır. Yapılan kira destekleri TÜFE oranına göre belirlenir. Kira desteği ise bulunulan şehre göre değişkenlik gösterir.

Dar gelirli ailelere kira desteği şartları

Kira desteği almak isteyen vatandaşların yardımları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılır. Başvurular da bu vakıfa yapılmalıdır. Başvuru şartları şu şekildedir;

-SGK'dan alınan bir maaş olmaması gerekmektedir.

-Gelir testi düzeyinin yoksulluk sınır altında olması ve düzenli bir gelire sahip olunmaması gerekir.

-Başvuru yapan kişinin sigortasının olmaması sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir.

-Herhangi bir mal varlığına sahip olunmaması gerekmektedir.

Dar gelirli ailelere kira desteği başvuru belgeleri

Dar gelirli olan ve kira desteği almak isteyen mağdur ailelerin kaymakamlık binaları içinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapacakları başvuruda bazı belgeleri hazır bulundurmaları gerekmektedir. Bu belgeler şu şekildedir;

-Muhtarlıktan alınacak fakirlik belgesi

-Başvuru yapan kişinin kirada oturduğunu gösteren kontrat

-Başvuru yapan kişinin kimlik belgesi veya ehliyeti

-Başvuru yapan kişinin doldurduğu başvuru dilekçesi

Tüm bu belgelerin eksiksiz bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Vakıf tarafından başvurudan sonra gerekli inceleme yapılır. Başvuru yapan aileler bulundukları evde ziyaret edilerek araştırma yapar. Ziyaret yapıldıktan sonra da tutulan rapor ilgili heyete sunulur. Heyet rapor incelemesinden sonra kararı verir. Olumlu sonuçlanması halinde her ay düzenli olarak kira desteği alınır.

Kira Yardım Parası

Kira yardım parası ne kadar

Devletin sağladığı kira desteği her şehre göre değişkenlik göstermektedir. Bahsedilen yardım dar gelirli ailelere yapılan kira desteğidir. Şehirlere göre kira destek paraları şu şekildedir;

-Aylık 1085 TL yardım: Adana, Bursa, Antalya, Konya

-Aylık 905 TL yardım: Ağrı, Çanakkale, Tokat, Çorum, Adıyaman, Sivas, Elazığ, Ordu, Afyonkarahisar, Batman, Zonguldak

-Aylık 995 TL yardım: Şanlıurfa, Mardin, Manisa, Samsun, Van, Malatya, Aydın, Muğla, Mersin, Sakarya, Eskişehir, Balıkesir, Kahramanmaraş, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Denizli, Kocaeli, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Trabzon

-Aylık 1.150 TL yardım: İstanbul, Ankara, İzmir

-Aylık 715 TL yardım: Karaman, Bilecik, Kilis, Bayburt, Burdur, Ardahan, Karabük, Bolu, Bingöl, Kilis, Artvin, Çankırı, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Sinop, Kırşehir, Iğdır, Yalova, Kırıkkale, Kırşehir, Hakkari, Bartın

-Aylık 810 TL yardım: Osmaniye, Niğde, Uşak, Düzce, Şırnak, Rize, Bitlis, Edirne, Kırklareli, Kastamonu, Giresun, Isparta, Aksaray, Yozgat, Muş, Amasya, Siirt, Kars

E-Devlet kira desteği başvuru ve sorgulama

E-Devlete T.C. Kimlik ve şifre ile giriş yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yardım formunu doldurarak başvuru yapılabilir. Başvurudan sonra yine aynı sistem üzerinden süreci sorgulamak mümkündür.

Fakirlik belgesi nasıl alınmaktadır

Dar gelirli olan ailelere yapılacak birçok destek için istenen belgeler arasında fakirlik belgesi de bulunmaktadır. Fakirlik belgesi ikamet edilen bölgenin muhtarlığından belge alınabilmektedir. Muhtarlıktan alınan belge için bir ücret ödenmez. 18 yaşını geçen vatandaşlar kimlik belgeleri ile muhtarlığa fakirlik belgesi almak için başvuruda bulunabilir. 

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal