Devlet bizden neden vergi alır? Devlet nelerden vergi alır? Neden vergi öderiz?

Devlet bazı hizmetleri yerine getirmek için vatandaşlardan vergi almaktadır. Vergi vermek vatandaşların en önemli görevlerinden birisidir. Peki Devlet neden vergi alır? Devlet nelerden vergi keser? Neden vergi öderiz? Detaylar haberimizde yer almaktadır.

26.05.2022-00:07 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-00:07) Devlet bizden neden vergi alır? Devlet nelerden vergi alır? Neden vergi öderiz?

Devlet bazı hizmetleri yerine getirmek için vatandaşlardan vergi almaktadır. Ülkemizde kaldığımız evden tükettiğimiz her şeye vergi öderiz. Devlet kişinin bulunduğu yerlerde bütünlüğü ve refahı sağlamak amacıyla kişiler tarafından kurulmuş bir mekanizmadır. Nasıl ki bir mağazanın kapanmaması için maddi anlamda kazan sağlaması gerekiyorsa devletinde hizmetlerini sürekli devam ettirebilmesi için maddi anlamda desteğe ihtiyacı vardır bu yüzden gelir elde etmek için vatandaşlara verdiği hizmetler karşısında belirli bir ücret alır. Devlet her yıl ülkede bulunan vatandaş sayısına göre ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu belirleyerek duruma göre bir yüzde çıkararak vatandaşlardan o miktarda vergi alır.

Vergi nedir?

Devletin yaptığı hizmeti güçlendirmek ve geliştirmesine katkıda bulunmak için vatandaşlardan alınan paraya vergi denir. Türkiye Cumhuriyeti anayasasından yer aldığı üzere her Türk vatandaşı vergi ödemek ile yükümlüdür. Ülkemizde devlet gelirinin yaklaşık yüzde 85’i vatandaşlardan alınan vergilerle sağlanır.

Vergi neden ödenir

Neden vergi öderiz?

Her Türk vatandaşı vergi vermek zorundadır. Bir ürünü kaçak olarak faturasız kullanmak kısa bir sürede kişiye yarar sağlasa bile uzun vadede devlet adına büyük bir kaos ortamı oluşturur. Fessiz olarak alınan bir üründen kazanılan KDV değeri aslında yapılacak olan yol, iş imkanı, hastane ve daha fazla birçok hizmet anlamı taşır. Devletin durumunun daha iyi olması için vatandaşların vergilerini ödemesi gerekmektedir. Vergiler, bireyler ve kurumlar olmak üzere iki başlıkta devlet tarafından alınır. Vergide eşitlik ilkesine göre bir kurum veyahut birey, mali bütçesi ne kadarsa o kadar vergi öder.

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal