Devlet Alacaklarını Erteledi! Koronavirüs Salgınında İstihdam Destekleri Neler?

Koronavirüsün etkileri her sektörde olduğu gibi ekonomi sektöründe de yansımalarını sürdürüyor. Salgının başından beri istihdamı korumak için destek paketleri oluşturuldu ve bu kapsamda alacakların tahsilatında ertelemelere gidildi. Peki devlet destekleri neler? Destek paketlerinin içeriği nedir?

15.01.2021-12:02 - (Son Güncelleme: 15.01.2021-15:01) Devlet Alacaklarını Erteledi! Koronavirüs Salgınında İstihdam Destekleri Neler?

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs ve pandemi süreci, ekonomik anlamda da değişikliklere yol açtı. Salgın sürecinden olumsuz etkilenen işletmelere devlet tarafından çeşitli destekler verilerek istihdamın devamlılığı sağlandı. 

Verilen desteklerin önemli bir bölümü vergi, sosyal güvenlik primi gibi alacakların tahsilinde ertelemelere gitmek olduğu gibi, bir kısmı da hibe şeklinde oldu. Peki destek paketlerinin detayları neler? Devlet işletmelere ve istihdama ne gibi destekler verdi?

KREDİ GARANTİ FONU (KGF) DESTEKLERİ

Kredi Garanti Fonu (KGF) olarak bilinen fon kefaletiyle işletmeler için iki yeni kredi mekanizması oluşturuluyor. Çek ödemesi için 10 milyon liraya kadar, işletme sermayesi için ise 25 milyon liraya kadar kredi verilecek. Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya kadar artırılmıştı.

ESNAF, SANATKAR VE TÜCCARA HİBE

Devlet destek paketlerine bir yenisi daha eklendi. 2020 yılının son döneminde alnına karara göre koronavirüs salgını sebebi ile işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere hibe desteği sağlanacağı açıklandı.

Hem kira desteği hem de nakdi destek olarak belirlenen hibe paketi için gereken şartların sağlanması gerekiyor. Şartların sağlanması durumunda her ikisinden de faydalanmak mümkün. Hibe desteği 3 ay ödenmek üzere aylık 1.000 TL, iş yeri kira olanlara 3 ay ödenmek sureti ile büyükşehir olan illerde aylık 750 TL, diğer illerde ise aylık 500 TL olarak belirlendi.

MAL VE HİZMETLERDE KDV ORANI

Çok sayıda sektörü yakından ilgilendiren KDV oranlarındaki değişiklik 2020 yılının üçüncü çeyreğinde başlamıştı. Bununla birlikte 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere bazı mal ve hizmetlerin tesliminde uygulanacak KDV oranları düşürüldü ve düşürülen KDV oranlarının geçerlilik süresi alınan karar ile 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı.

YAPILANDIRMA İÇİN BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

Kamu alacaklarını yapılandırmayı öngören düzenlemede ilk taksitler vergi ödemeleri için 31 Ocak 2021, SGK ödemeleri için 28 Şubat 2021 tarihi olarak belirlenmişti. Yapılan yeni düzenleme ile yapılandırma için yapılacak başvurular 01 Şubat 2021 tarihine, vergiler için ilk taksit ödenmesi 01 Mart 2021, SGK ilk taksit ödemesi ise 31 Mart 2021 tarihine uzatıldı..

Öte yandan 2021 yılında devam edecek Kovid-19 destekleri şu şekilde:

İşten çıkarma yasağı

Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ)

Kirada KDV ve stopaj

KOSGEB ve TÜBİTAK Destekleri

Kar dağıtımı yasağının kalkması

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal