Devekuşu Yumurtası Nedir, Nasıl Kullanılır?

Devekuşu dünya üzerinde yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtaya sahiptir. Peki, devekuşu yumurtası nasıl yenir? Devekuşu yumurtasının besin değeri nedir? Devekuşu yumurtası kullanım alanları nelerdir? Detaylar haberimizde...

23.11.2021-10:08 - (Son Güncelleme: 23.11.2021-10:08) Devekuşu Yumurtası Nedir, Nasıl Kullanılır?

Devekuşu, struthionidae ailesinden uzun boyun ve bacaklara sahip olan uçamayan bir kuş türüdür. Ticari olarak etinden ve tüylerinden yararlanılmasının yanı sıra, devekuşu yumurtası ekonomik bir değere de sahiptir.

Devekuşu dünya üzerinde yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtaya sahiptir. Deve kuşu yumurtası ortalama olarak 1.5 kg. ağırlığa, 15 cm. boya ve 13 cm. genişliğe sahiptir. Peki, devekuşu yumurtası nasıl yenir? Devekuşu yumurtasının besin değeri nedir? Devekuşu yumurtası kullanım alanları nelerdir?

DEVEKUŞU YUMURTASI NASIL YENİR?

- Devekuşu yumurtası, ortalama olarak 1.5 kg. ağırlığa sahip olduğu için tek seferde tüketilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı devekuşu yumurtası delinerek kapaklı bir kaba boşaltılır ve buzdolabında tazeliğini 3 ila 4 güne kadar korur. Buzdolabında saklanan devekuşu yumurtası bardak hesabı ile tariflerde kullanılabilmektedir.

- Devekuşu yumurtası kahvaltılık olarak tüketilmeye uygundur. Devekuşu menemen yapımında da kullanılabilmektedir.

- Devekuşu yumurtası tavuk yumurtası gibi tatlılarda kullanılmaktadır. Devekuşu yumurtası kullanılıp yapılan tatlılar ve hamur işleri uzun bir süre tazeliğini korumaktadır. 

DEVEKUŞU YUMURTASININ BESİN DEĞERİ


- Ağırlık olarak tavuk yumurtasıyla aynı kaloriye sahip olan devekuşu yumurtası protein ve yağ oranı bakımından da tavuk yumurtası ile benzer özellikler gösterir.  

- Devekuşu yumurtası; kalsiyum, A vitamini, fosfor ve folik asit içermektedir.

- Yumurtlama zamanında toplanmış olan devekuşu yumurtalarının, çok daha düşük kolesterol ve doymamış yağ değerlerine sahip olduğu görülmüştür.

DEVEKUŞU YUMURTASININ KULLANIM ALANLARI


- 2 mm. kalınlığı olan devekuşu yumurtasının kabukları, takı ve süs eşyalarının yapımında kullanılır. Kültürel olarak kimi toplumlarda devekuşu yumurtası, dini anlamlar da barındırabilmektedir. Devekuşu yumurtası, yemeklik, örümceklik ve üretim amaçlı satışa sunulmaktadır.

- Tavuk yumurtasıyla yapılabilen her türlü yemek devekuşu yumurtasıyla da yapılabilmektedir. 

- Geçmiş yıllardan beri devekuşu yumurtaları, ulaşılması mümkün olmayan yüksek tavanlı yerlere konulup örümceklerin ağ örmesini önlemektedir.

- Devekuşu yumurtasının kabuğu sert ve sağlam bir yapıdadır bundan dolayı Afrika kökenli topluluklarda saklama kabı, bardak, çanak gibi mutfak aletlerinin yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

- Günümüzde devekuşu yumurtası kabuğuyla yapılan takı ve süs eşyaları oldukça ilgi görmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal