Der Spiegel: AB Dünya Sahnesinde Kendini Nasıl Gülünç Duruma Düşürüyor

Alman Der Spiegel dergisi Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Leyen ile Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile müzakereleri esnasında meydana gelen protokol olayı ile alakalı Türkiye'nin suçsuz olduğunu yazdı.

10.04.2021-09:53 - (Son Güncelleme: 10.04.2021-12:58) Der Spiegel: AB Dünya Sahnesinde Kendini Nasıl Gülünç Duruma Düşürüyor

Derginin internet sitesindeki "AB dünya sahnesinde kendini nasıl gülünç duruma düşürüyor" başlıklı yazıda, "AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ziyareti sırasında kandırıldı. Hata ev sahibi Erdoğan'da değil, Konsey Başkanı Charles Michel'deydi. Tuhaf bir güç mücadelesinin sahneleri." ifadelerine yer verildi.

Gerçekleşen protokol olayının tam bir fiyasko olarak nitelendirildiği değerlendirmede, bu fiyaskonun yetkilisinin Michel ile Leyen arasında yaşanan anlaşmazlıklar olduğu belirtildi.

Yazıda, Ursula von der Leyen ve Charles Michel arasında aylardır bilhassa dış siyaset hususunda gözle görünür bir didişme olduğunun altı çizilerek, Michel'in Avrupa Birliği zirvelerine ev sahipliği yapmaktan fazlasını istediği Leyen'in de ticaret ile düzenleyici kuvvetiyle dünyayı gölgede bırakan bir jeopolitik heyete önderlik etmek istediğine işaret edildi.

Ankara'ya koronavirüs sebebiyle Ursula von der Leyen'in protokol memurlarının gitmediği, onların yerine Michel'in protokol memurlarının geldiği ve oradaki ayarlamaların o memurlar tarafından yapıldığı belirtildi.

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Spiegel'de yapılan değerlendirmede mart ayı bitiminde en son Avrupa Birliği'nin online zirvesinin ardından Michel'in ekibinin paylaştıkları bir fotoğraf örnek gösterilerek 27 devlet ile hükümet başkanının hepsinin Michel'in yanında, ötekilerinin 4 katı büyüklüğünde görülebildiği fakat o görüntülerde Ursula von der Leyen'in görülmediği ifade edildi.

TÜRK TARAFININ ÖRNEK TUTUMU

Dergide yer alan değerlendirmede, Ankara'da yaşanan protokol olayından önce tarafların çalışma yemeğinde toplandıkları ve orada da bir protokol gerginliğinden son anda dönüldüğü ifade edilerek, Külliyedeki protokol personellerinin örnek müdahalesine övgü geldi.

Yemekte Başkan Erdoğan ile yalnızca Charles Michel'in oturacakları koltukların öteki koltuklardan dikkat çeken bir şekilde büyük olduğunun görüldüğü ile Leyen'in bir danışmanın bunu görerek durumu Türk tarafına bildirdiği ve Külliyede bulunan protokolün derhal koltuğu değiştirerek Ursula von der Leyen'e de büyük bir koltuk tahsis ettiklerinin altı çizildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal