Depresyonun Belirtileri Bağırsaklarda Ortaya Çıkıyor

Hepimiz depresyonun beynimizle ilgili olduğunu düşünür, kendimizi mutlu olmaya zorlarız. Ancak bilim insanları depresyona neden olan faktörlerin başında bağırsakların geldiğini söylüyor. Peki bağırsaklar depresyonu nasıl etkiler ve tetikler gelin birlikte bakalım.

25.07.2019-09:40 - (Son Güncelleme: 25.07.2019-09:25) Depresyonun Belirtileri Bağırsaklarda Ortaya Çıkıyor

Bilim insanları, bağırsak florası ile zihinsel sağlık arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Belçika'daki bir enstitiüde yapılan çalşma ile 2012 yılından bu yana 5 binden fazla gönüllünün dışkı örneklerini incelendi ve mutsuz ya da depresyondaki insanların bağırsak hareketleri gözlendi. Araştırmaya göre, bağırsak florası ile depresyon arasındaki bağlantı kanıtlandı.

BAĞIRSAKTA İLTİHABI BASKILAYAN BAKTERİLER

Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Jeroen Raes, depresyondaki kişilerde, mutlu insanlarda bulunan bazı bağırsak bakterilerine daha az rastlandığını söyledi. Belçikalı profesöre göre, depresif bireylerde özellikle 'Dialister' ve 'Coprococus' adlı bağırsak bakterisi önemli oranda az. Bu iki bakterinin ortak özelliği, bağırsakta iltihabı baskılayan maddeler üretmesi.

BAĞIRSAK İLTİHABI VE DEPRESYON ARASINDAKİ BAĞLANTI

Flaman uzman, bu sebeple bağırsak iltihabı ile depresyon arasında güçllü bir bağlantı olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Raes, farelerde yapılan deneye göre bağırsak florasının, davranış değişikliğine sebep olduğunu dile getiriyor. Yani, bağırsak florasındaki değişim depresyonu tetikleyen nedenlerden.

Şimdi, bağırsak florasının insan davranışlarını somut şekilde nasıl etkilediği araştırılıyor. Uzmanlar, gelecek zamanda bağırsak florasından elde edilen bakterilerin ilaç olarak kullanılabileceğini ve depresyon hastalarında eksik olan bakterilerin bu sayede tamamlanarak, hastalığın tedavi edilebileceğini düşünüyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal