Depremler seçim tartışmasını yeniden alevlendirdi: İki tarih öne çıktı

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında Türkiye’de seçim tarihi tartışmaları yeniden alevlendi. Seçimlerin ertelenebileceği ile ilgili bazı iddialar ortaya atılırken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, gazeteci Deniz Gürel'e "Ne bizim gündemimizde ne de cumhurbaşkanımızın gündeminde böyle bir şey var." dedi. Seçim için iki tarih öne çıktı.

14.02.2023-11:21 - (Son Güncelleme: 14.02.2023-17:43) Depremler seçim tartışmasını yeniden alevlendirdi: İki tarih öne çıktı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonucunda binlerce vatandaş hayatını kaybederken, on binlerce kişi yaralandı ve binlerce bina yıkıldı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremler sonrasında 2023 seçimlerinin erteleneceği iddiaları konuşulmaya başlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, gazeteci Deniz Gürel'e "Ne bizim gündemimizde ne de cumhurbaşkanımızın gündeminde böyle bir şey var." dedi.

‘’Gündemimizde böyle bir şey yok’’

Binlerce can kaybı ve yaralının olduğu deprem tüm Türkiye'yi yasa boğarak "cumhurbaşkanlığı seçimi ertelenecek mi?" sorusu kamuoyunun gündemine geldi. tv100 Ankara temsilcisi Deniz Gürel gündeme gelen sorunun ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ile görüştü.

Seçimler Ertelenecek Mi

Gündeme gelen seçim ertelenmesiyle ilgili AK Partili Yavuz, Gürel'e şunları söyledi:

"AK Parti’nin seçim işleri başkanıyım. Ne bizim gündemimizde ne de cumhurbaşkanımızın gündeminde böyle bir şey var. Hala enkaz altında yardım bekleyenler bizim gündemimiz. Şuanda seçimle ilgili siyasetin fikir yürütmesi abes ve iştigal. Türkiye bir hukuk devleti, hukuk çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa o şekilde seçim olacak. Şuan bir takım stratejiler düşünemeyiz, insanlığımızdan utanırız. OHAL ile ilgili seçim senaryolarının kanunla hukukla alakası yok. Son söz olarak depremin ilk gününden beri sahadayım. AK Parti’nin seçim işlerinden sorumlu başkanı olarak sayın Cumhurbaşkanımız’la bu konuyla ilgili hiçbir şey konuşmadık. Aramızda bile konuşulacak bir zaman değil."

"Muhalefet seçimin zamanında yapılmasını istiyor"

Seçimin ertelenmesiyle ilgili muhalefet kanadından aldığı kulis bilgisini Gürel "CHP, İYİ Parti, HDP seçimin zamanında yapılmasını istiyor." sözleriyle aktardı. Seçim erteleme yetkisi ve olağanüstü hal ile ilgili Gürel "Cumhurbaşkanının seçimi erteleme yetkisi sadece savaş zamanında 1 yıl yetkisi var. OHAL seçime engel değil." dedi.

Seçimler Ertelenecek Mi-1

"14 Mayıs veya 18 Haziran arasında seçimin yapılma ihtimali çok kuvvetli"

Kulis bilgilerini aktaran Gürel "AK Parti’nin 2 önemli ismi “YSK’yla böyle bir şey denenmesi bana imkansız geliyor” dedi. Bir diğeri ise “Sanmıyorum, böyle bir yola başvurulacağının” dedi. Siyasi kulislerde AK Parti’nin YSK yoluyla seçimi ertelemesi yoluna girilirse bunun ciddi karşılığı olacağı ve negatif etkiye yol açacağı Ankara’da konuşuluyor. Şu anda 14 Mayıs veya 18 Haziran arasında seçimin yapılma ihtimali çok kuvvetli. Seçimin ertelenmesinin tek ihtimali muhalefetin AK Parti ve MHP’ye böyle bir teklifte bulunmasıyla olur." sözlerine yer verdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal