Deprem Uzmanlarından korkutan uyarı! İstanbul ve İzmir dahil 45 ilde deprem beklentisi..

Türkiye, bilindiği üzere deprem kuşağının üzerinde yer alan ülkeler arasında bulunuyor. Deprem konusunda araştırmalar yapan uzmanlardan korkutan bir uyarı geldi.Avrupa'dan açıklanan risk haritasında ise İstanbul ve İzmir'de büyük bir deprem beklentisini olacağı belirtilirken 45 ilde de bu deprem etkisini hissedeceği söyleniyor. Peki, hangi illerde deprem riski daha fazla?

30.04.2022-02:06 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-11:01)

İsviçre’de konunun uzmanları tarafından yapılan yeni bir çalışma sonrasında hazırlanan rapor ile birlikte Avrupa kıtasında depremden en çok etkilenecek olan bölgelerin haritası da yayımlandı. Yayımlanan haritada ise depremde en riskli bölgelerin Türkiye'de Ankara 'da dahil olmak üzere İstanbul ve İzmir, İtalya'da ise Katanya ve Napoli'nin olduğu belirtildi. Romanya'da Bükreş şehrinin ve Yunanistan'da da başkent Atina'nın görüldüğü deprem riski haritasında İstanbul dahil 45 ilde büyük depremler olması bekleniyor.

İsviçre Sismoloji Servisi ike ETH Zürih’te bulunan Sismoloji ve Jeodinamik Grubu üyelerinin ortak çalışmaları sonucunda hazırlanan deprem haritası tüm Avrupa ülkeleri ile paylaşıldı. Avrupa kıtasında depremi hafifletmeye yarayan önlemlerinin temelini oluşturacak olan ve aynı zamanda da halkı doğal afetlere karşı hazırlayarak toplulukların depremin etkilerine karşılık dayanıklı hale gelebilmesi için deprem risk modelini oluşturan bilim insanları, doğal afetlerşn en çok etkileyeceği şehirler ile bölgelerde çalışmaların başlatılması konusunda uyarılarda bulundu.

İstanbul ve İzmir dahil 45 ilde deprem beklentisi

İstanbul ve İzmir dahil 45 ilde deprem beklentisi..

Türkiye'de deprem denilince akla ilk olarak büyük Marmara depremi geliyor. Başta İstanbul olmak üzere toplam 45 ilin deprem olayında etkileneceği konunun uzmanları tarafından açıklanırken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Profesörü Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’nin depremselliği ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ülkemizde 500’den fazla, yüzeyinde kırık oluşturabilecek fay hattı olduğunu ve bu fayların da Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nce (MTA) 2011'de yayınlanan 'Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterildiğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın geçtiğimiz ay diri fayların üzerine oturan 22 il raporlarını yayınladığını ve bu fayların üzerindeki yerleşimin önlenmesi anlamında bir rapor hazırladığını da söyledi.

İstanbul ve İzmir dahil 45 ilde deprem beklentisi

Prof. Dr. Tüysüz, Türkiye'de toplam 45 ilin deprem riski olan bölgelerde olduğunu aktararak, fay hattının tam üzerinde olan 110 ilçenin de adlarını açıkladı. 22’si kesin ve 2’sinin de tartışmalı olmak üzere fay hatlarının üstünde 24 kentin yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Tüysüz, Bolu'nun tartışmalı yerde olduğunu fakat güneyinde geçen bir fay ile içinden geçen fayın diri olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını ifade etti.

Aynı ifadelerin Kocaeli içinde geçerli olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, risk altında olan illeri şöyle sıraladı:

Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl

Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamasında yer alan depremde en riskli ilçeler ise şöyle:

ADIYAMAN: Gölbaşı

AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı

ANKARA: Şereflikoçhisar

ANTALYA: Demre

AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

BALIKESİR: Gönen, Manyas BATMAN: Kozluk

BİNGÖL: Karlıova, Yedisu

BOLU: Gerede, Yeniçağa

BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa

ÇANAKKALE: Çan, Yenice

ÇORUM: Lâçin

DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz

DİYARBAKIR: Lice

DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

ELAZIĞ: Palu, Sivrice

ERZİNCAN: Üzümlü

ESKİŞEHİR: İnönü

GAZİANTEP: İslahiye

HAKKARİ: Şemdinli

HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas

ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu

İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar,

MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu

KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar

KIRIKKALE: Keskin

KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur

KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe

KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın

KÜTAHYA: Gediz, Simav

MALATYA: Akçadağ

MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu

MERSİN: Çamlıyayla, Mut

MUĞLA: Menteşe, Milas

MUŞ: Korkut, Varto

NİĞDE: Altunhisar, Bor

OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale

SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca

Ş.URFA: Bozova

SİİRT: Eruh

ŞIRNAK: Beytüşşebap

SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli

TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye

VAN: Çaldıran, Özalp

YALOVA: Altınova, Çınarcık

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal