Deprem bölgesinden için sevindiren haber: Bölgede kar beklenmiyor

Ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde olması “Kar ne zaman yağacak?” ve “havalar soğuyacak mı” sorularını merak konusu haline getirdi. Uzmanlar meteorolojik tahminlerini belirtirken hava sıcaklıklarını ve olası kar yağışlarını açıklıyor. Bünyamin Sürmeli de İstanbul, Ankara, İzmir ve deprem bölgesi başta olmak üzere hava durumuna yönelik tahminlerde bulundu.

23.02.2023-14:09 - (Son Güncelleme: 23.02.2023-15:56) Deprem bölgesinden için sevindiren haber: Bölgede kar beklenmiyor

Tüm Türkiye'de istenen boyutta kar yağışı ve yağmur görülmemesi kuraklık tehdidini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle "Ne zaman kar yağacak?" sorusu sorulmaya başlandı. Bünyamin Sürmeli, YouTube kanalında paylaştığı videosunda kar yağışı ve sıcaklıklarla ilgili son durumu anlattı. Peki, İstanbul, Ankara, İzmir ve deprem bölgesi başta olmak üzere yurt genelinde önümüzdeki dönemde hava durumu nasıl olacak? İşte detaylar...

İlk soğuk ne zaman olacak?

Habadurumu dair tahminlerde bulunan Bünyamin Sürmeli, “Soğuk dediğimizde batı bölgeleri için kışın ortasında anladığımız soğuklardan anlamamamız gerekiyor. Çünkü gelen sistemler öyle kar seviyelerinde değil de tek hanelere indirebilecek güçte. En azından şu anda martın ortalarına kadar ya da ilk 10 gününü kapsayacak şekilde tablo böyle. Arkasından sert soğuklar görebilir miyiz? Şu anda görünen bir dalgalanma yok. Kuvvetli bir sistem bizim için en azından görünmüyor. Ama orta enlemlere soğuk akışı devam edecek, dolayısıyla bu dolaşıma giren soğuklardan bizim de pay alma ihtimalimizin bulunduğundan bahsediyorduk.” İfadelerini kullandı.

Harita üzerinden anlatarak gösteren Sürmeli, “Türkiye için ortalamanın üzerinde bir sıcaklık gösteriyor. 1-1.5 derece kadar iç ve doğu bölgelerde hatta 2 dereceye yakın, batı bölgeler içinse yarım-1 derece kadar ortalamanın üzerinde sıcaklık gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul'da havalar nasıl olacak

Yağışlar olacak mı?

Sürmeli “Yağış durumuna baktığımızda yağış açısından iyi haberler var. Ama deprem bölgesinde istemediğimiz bir durum. Aslında deprem bölgesinde istemediğimiz durum diyoruz ama belki de olsa daha iyi. Neden? Çünkü hava kalitesi çok düşük. Asbestten bahsediyoruz. Eski binalar yıkıldı, yenilerden de yıkılanlar oldu ama büyük çoğunluğu eski binalar. 2012’den önce asbest de kullanılıyordu, dayanıklılık açısından da sızdırmazlık açısından da. Dolayısıyla bunlar açığa çıkıyor ve tehlikeli. Dolayısıyla bu alanda çok ciddi bir çalışma da olduğu için etrafta toz duman ve bunun solunması. Maske kullanmalıyız. Bunun yanında havadaki bu maddeleri yere indirmek için ve havanın kalitesinin artması için de yağış olması aslında iyi olur ama maalesef görünen bir yağış da yok. O nedenle maske burada önemli.” İfadelerini kullandı.

Sürmeli “Karadeniz’in orta ve doğu kesimindeki yağışlar 23’ünde yine kendini gösteriyor. Ardından ömrünü tamamlıyor, Doğu Anadolunun büyük kısmında yağış yok. Ayın 24’üne geldiğimizde sıcaklıklarımız yurt genelinde artıyor.” şeklinde konuştu

Rüzgarlarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Sürmeli, “Bizdeki rüzgarların büyük çoğunluğu güneyde esiyor, önümüzdeki günlerde de Akdeniz’de de rüzgar orta kuvvetin altında olsa da güneyde, Ege’de de öyle, Marmara’da da çoğunlukla” dedi.

Deprem bölgesinde hava durumu nasıl?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından bölgede kar beklenmediğini belirten Sürmeli, “Geceleri sıcaklıklar bazı merkezlerde kar seviyelerinde kalabiliyor ama kar görünmüyor” dedi. 

Sürmeli deprem bölgesinde hava durumunu da söyle açıkladı: Yağış yok, parçalı bulutlar arasından güneş görünüyor. Malatya, Elazığ, Diyarbakır yine sıfırın altına inecek. Diğer merkezlerde en düşük Gaziantep’te 2-3 dereceler var. Adıyaman 4-5 derecelerde, Şanlıurfa 5-6 derecelerde, Kahramanmaraş, Osmaniye 7 derece, Adana 6 derece.

Türkiye genelinde kar yağışları nerede?

Sürmeli “Karadeniz’in iç kesimlerinde yani Kaçkarlarda daha çok. Doğu Anadoluya kar yağışları azar azar kar yağışları gelip gidiyor ama yurdun geneli için geniş bir alanda kendini gösteren bir kar yağışı maalesef önümüzdeki 1 haftalık dönemde göremiyoruz. Ama batı Karadeniz için arada çok kısa süreli bir kar yağışı gelip gidebilecek.” İfadelerini kullandı.

İstanbul’da hava durumu nasıl olacak?

İstanbul’da havanın nasıl olacağına yönelik olarak konuşan Sürmeli, “İstanbul’da martın ilk günlerinde bir düşüş var ama sıcaklıklar tek hanelere inebiliyor. Aynı dalgalanma Bolu çevreleri için de geçerli, geceye denk gelecek şekilde kar yakalayabilir. Başkent çevrelerinde aynı dalgalanma martın ilk günlerinden sonra var. Bursa’da da o dalgalanmayı görüyoruz. Yani Marmara ve Karadeniz’in daha çok hissedeceği bir dalgalanma olacak” ifadelerini kullandı.

Sürmeli "İstanbul’da sıcaklıklar 15 derecenin üzerinden yarın öbür gün birkaç derece azalıp sonra tırmanıyor. Perşembe, cuma, cumartesi, pazar 17-18 dereceler var, ardından düşüyor. Martın ilk günlerinde 10 derecelerde sıcaklık bekleniyor." dedi.

İstanbul’da 5 günlük dönemde hava durumu:

İstanbul hava durumu

Ankara’da hava durumu nasıl olacak?

Başkentteki hava durumuyla ilgili Sürmeli "Ankara’da 10 derecenin üzerinde değerler var. Gece de sıfırlara doğru yaklaşıyor, sonrasında tırmanış. Ayın 28’inde 15 derecenin üzerinde var." ifadelerini kullandı.

Ankara’da 5 günlük dönemde hava durumu:

Ankara hava durumu

İzmir’de 5 günlük dönemde hava durumuİzmir hava durumu

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal