Demir Eksikliğine İyi Gelen 5 Besin

Demir eksikliğinin yorgunluk ve halsizlik haricinde başka belirtileri de vardır. Solgun cilt, nefes darlığı, çarpıntı, kaygı, saç dökülmesi bu belirtilerden bazıları.Peki demir eksikliğini gidermek için ne tüketmeliyiz?...

18.05.2019-16:33 - (Son Güncelleme: 18.05.2019-16:20)

Demir eksikliğinin yorgunluk ve halsizlik haricinde başka belirtileri de vardır. Solgun cilt, nefes darlığı, çarpıntı, kaygı, saç dökülmesi bu belirtilerden bazıları.

Demir eksikliği olup olmadığını anlamak için test yapılmalıdır. Eğer ciddi yetersizlik bulunuyorsa besinsel destek yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda mutlaka hekim kontrolünde demir ilaçları kullanılması gerekir. Tabii ki beslenmeyle bunu desteklemek de bir o kadar önemlidir.

KIRMIZI ET  

Kırmızı et ve karaciğer gibi organ etleri demirin bulunduğu en iyi kaynaklardır. 50 gram ciğer 4-5 mg demir barındırı. 100 gramlık ızgara bonfilede yaklaşık 2-2.5 mg hayvansal kaynaklı demir vardır.

YUMURTA  

Yumurta da en etkili demir kaynaklarından biri. 1 yumurta yaklaşık 1-1.4 mg demir içerir. Yumurtanın yanında tam buğday ekmeği ve C vitamini barındıran maydanoz, biber, portakal suyu gibi besinlerde demirin emilimini yükseltir. 

KURU BAKLAGİLLER 

Eğer et tüketmiyorsanız kuru baklagiller yüyerek de demir alabilirsiniz. Nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin yanı sıra tofu peyniri ve meksika fasulyesi de demir barındıran önemli besinlerdir.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER 

Ispanak ve lahana gibi sebzeler demir bakımından çok değerlidir. 100 gram ıspanak 2.7 mg bitkisel kaynaklı demir barındırır. Ancak C vitamini içeriği yüksek besinlerle birlikte tüketerek demirin emilimini artırmayı unutmayın. 

PEKMEZ 

2 yemek kaşığı pekmezde yaklaşık 2-2.5 mg demir bulunur. Ara öğünde kivi, çilek gibi meyvelerle yapacağınız meyve salatasını pekmez ile süsleyebilirsiniz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal