Demir deposu ıspanağa zorlu rakipler çıktı! Bu besinlerde de bolca demir var!

Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür. Özellikle ıspanak gibi demir bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, bu demir depolarını doldurarak sağlığınızı anında olumlu bir şekilde etkileyebilir. Önerdiğimiz bu besinlerle demir ihtiyacınızı ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve zinde kalacaksınız…

27.12.2023-15:52 - (Son Güncelleme: 27.12.2023-15:52) Demir deposu ıspanağa zorlu rakipler çıktı! Bu besinlerde de bolca demir var!

Demir, vücut tarafından üretilemeyen ve bu yüzden diyetle yeterli ve düzenli miktarda alınması gereken bir mineraldir. Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar.

Demir olan yiyecekler

ACI BİBER

Kilo vermede de oldukça etkili olan acı biber, sağlığı korumada oldukça önemli bir yere sahiptir. Tek bir acı biberin içerisinde bile 0,93 mg demir bulunmaktadır.

KİMYON

Listenin belki de en ilginç maddelerinden biri olan kimyon, bir baharat olduğu halde yüksek miktarda demir içerir. Demir eksikliğinden muzdarip olanlar için ideal bir besin olan kimyon, 2,79 mg demir içermektedir.

MAYDANOZ

Hem pişmiş hem de taze olarak yemeklerde sıkça kullanılan maydanoz, diğer faydalarının yanında yüksek miktarda demir de barındırır. 100 gram maydanozun içerisinde 6,2 mg kadar demir barındırır. Bu sayede listenin en üstlerinde yer alıyor.

YEŞİL BEZELYE

Yeşil yapraklı sebzelerin en sevilenlerinden biri olan bezelye, sadece bir porsiyonunda bile 2,12 mg demir bulunuyor.

KUŞKONMAZ

Et yemeklerinin yanında sıkça tercih edilen ve faydaları saymakla bitmeyen kuşkonmaz, aynı zamanda yüksek demir barındırır. Sadece bir porsiyon haşlanmış kuşkonmaz, 1,64 mg demir barındırıyor.

PIRASA

Yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan pırasa, zeytinyağlı olarak da sevilerek tüketiliyor. Oldukça besleyici bir besin olarak tek porsiyonunda 1,14 mg demir bulunduruyor.

BRÜKSEL LAHANASI

Diyetlerde sıkça tercih edilen, aynı zamanda sağlık açısından yararlarıyla da sıkça önerilen brüksel lahanası, yüksek bir demir oranına sahip. Sadece bir porsiyonunda bile 1,4 mg demir bulunuyor.

MARUL

Salataların vazgeçilmezi marul, hafif yemeklerinde baş tacıdır. Oldukça doyurucu olmasına karşın çok düşük kalori barındıran bu besin, vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Tek porsiyon marul tüketmek bile 0,91 mg demir almanızı sağlar.

SOYA FASULYESİ

Günümüzde sofralarda giderek daha çok yer alan ve sağlıklı etkilerinden de sıkça bahsedilen soya fasulyesi, demir oranıyla da beslenme rutininizin bir parçası olmaya aday. Bir tabak soya fasulyesi tüketerek ortalama 8,84 mg demir alabilirsiniz.

Demir olan yiyecekler

MERCİMEK

Türk mutfağında severek tüketilen mercimek hem sağlık hem de enerji deposudur. Demir eksikliğinden şikayetçi olanların mutlaka beslenmesine eklemesi gereken mercimek, sadece bir porsiyonunda 6,59 mg demir bulundurmaktadır.

ZEYTİN

Kahvaltıların vazgeçilmezi zeytin, gizli demir depolarından biridir. Özellikle siyahına oranla yeşil zeytinde çok daha fazla demir bulunmaktadır.

LİMA FASULYESİ

En lezzetli fasulyelerin başında gelen lima fasulyesi, oldukça besleyici bir demir deposudur. Sadece bir porsiyonunda bile 4,49 mg demir bulunduran bu fasulye yeni favoriniz olmaya aday.

TOFU

Özellikle vejetaryenlerin protein deposu olarak severek tükettiği tofu, aynı zamanda zengin bir demir deposu. Geniş bir kullanım alanı olan bu besinin sadece bir porsiyonu bile 3,02 mg demir barındırıyor.

KIRMIZI ET

Sadece 100 gramında bile 2,7 mg demir barındıran kırmızı et, ihtiyacınız olan günlük demir oranının yüzde 15'ini karşılar. Kansızlıktan şikayetçi kişilerin mutlaka tüketmesi önerilir.

İSVEÇ PAZISI

Diyetlerin vazgeçilmez yemeği pazı, oldukça zengin bir demir deposudur. Normal pazının 100 gramında 1,8 mg demir bulunurken isveç pazısında bu oran 3,96 mg'dır.

ZERDEÇAL

Altın baharat zerdeçal diğer tüm yararlarının yanında zengin bir demir deposudur. Sadece 1 tatlı kaşığında bile 1,86 mg demir barındıran bu mucize baharatın 100 gramında ise 41,4 mg demir bulunuyor.

SİYAH FASULYE

Siyah fasulye de bağışıklığı güçlendirici etkisinin yanı sıra zengin bir demir deposu. Sadece bir porsiyonunda bile 3,61 mg demir bulunduran bu besin, hem salatalarda hem de yemek olarak keyifle tüketebileceğiniz bir seçenek.

BALKABAĞI ÇEKİRDEĞİ

Demir olan yiyecekler

Yağlı ve tuzlu çerezlerin yerini alabilecek sağlıklı bir alternatif olan balkabağı çekirdeği, yüksek miktarda demir içerir. Sadece bir porsiyon tükettiğinize bile kolaylıkla 2,84 mg demir alabilirsiniz.

KURU MEYVE

Demir eksikliği yaşayanların mutlaka tüketmesi gereken besinlerin başında kuru meyveler geliyor. Ancak yüksek şeker miktarı içermesi nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

KARALAHANA

Özellikle sarmasının sıkça yapılarak tüketildiği karalahana, demir eksikliği çekenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin. 1 porsiyonunda bile 2,15 mg demir içermektedir.

PANCAR YAPRAĞI

Demir olan yiyecekler

Pancarın kendisi kadar yararlı olan yaprağı da düşük kalorisi ve zengin mineral kaynağı olması nedeniyle sıkça tercih edilmesi gereken bir besin. Aynı zamanda sadece 1 porsiyonunda bile 2,74 mg demir içermektedir.

SİYAH ÜZÜMÜ

100 gramında 2 mg demir bulunduran siyah üzüm, meyveler arasında tercih edebileceğiniz seçeneklerden. Yüksek oranda şeker barındıran ve vitamini de bol olan siyah üzüm, kararında tüketildiğinde hiçbir sorun teşkil etmez.

KARACİĞER

Demir eksikliği problemi yaşayanlara sıkça önerilen karaciğer yüksek oranda demir barındırıyor. 100 gramında yaklaşık olarak 7 mg demir bulunuyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal