Demans hastalığı nedir? Demans ne demek, hastalık belirtileri neler? Pakize Suda'nın hastalığı hakkında bilgiler

Oyuncu Pakize Suda 'nın demans hastalığı ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bu yüzden de Pakize Suda 'nın hastalığı nedir? Demans nedir ve ne gibi belirtileri vardır? şeklinde yer alan soruların cevapları araştırılmaktadır. Unutkanlığın ön planda olduğu bu hastalık genellikle yaşlı kişilerde daha çok görülmektedir.

27.05.2022-16:10 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-18:24) Demans hastalığı nedir? Demans ne demek, hastalık belirtileri neler? Pakize Suda'nın hastalığı hakkında bilgiler

Demans hastalığının belirtilerinin neler olduğu epey bir merak ediliyor. Beyni olumsuz olarak etkileyen bu hastalık genelde yaşlı kişilerde daha çok görülüyor. En fazla görülen hastalık Alzheimer olarak bilinmektedir. Oyuncu Pakize Suda 'nın da hastalığı olan demans nedir? Demans ne demek ve ne gibi belirtileri vardır? İşte detaylar..

Oyuncu Pakize Suda 'nın hastalığı demans nedir?

Demans; hafızayı, düşünmeyi, sosyal becerileri etkisi altına alan bir grup semptomu tanımlamaktadır. Demans tek bir hastalık değildir, aksine daha pek çok türü mevcuttur. En fazla görülen türü olan Alzheimer demansı ise tüm demans türlerinin yaklaşık olarak yüzde 60 ile yüzde 80 'inden oluşmaktadır.

Demans, insan beynini olumsuz olarak etkileyen bir hastalık türüdür. Demans hastalığı genelde alzheimer hastalığı ile birbirine karıştırılıyor. Fakat, demans hastalığı ile Alzheimer hastalığı çok farklı türlerdir. Demans, kişinin motor hareketlerinin yavaş yavaş gerilemesi ve ilerlediğinde de tamamen kaybetmesidir. Fakat Alzheimer ise demans hastalarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Tıp dünyasında demans hastalığı Alzheimer hastalığının bir başka türü olarak kabul edilmektedir.

Demans hastalığı nedir

Demans hastalığının ne gibi belirtileri var?

Demans, yalnızca kişide unutkanlık değil farklı çeşitlerde belirtiler vererek de kendini gösterebilir. Demasın en belirgin olan belirtileri ise şunlardır:

1. Konuşurken kişinin zorlanması, kişinin konuşma sırasında zorluk çekmesi ve sözcükleri seçerken de zorlanması

2. Kayıtsız kalmak, moralsizlik ile insanlara karşı duyulan aşırı derecede güvensizlik

3. Hikayeler ile olayları takip etmekte zorlanmak

4. Kişinin ruh halinde gerçekleşen ani değişimler, kişi mutluyken bir anda ağlama ihtiyacı duyması

5. Birbirini tekrar eden davranışlar, aynı soruları yeniden sormak ya da aynı şeyleri yeniden anlatmak

6. Kişinin yapmış olduğu bir şeyi neden yaptığını unutması ve sonrada panik olması

7. Kişinin günlük rutin işlerini yaparken zorlanması

8. Kişiye birden gelen yorgunluk hissi

Demans hastalığının belirtileri nedir

Demans hastalığının tedavisi nedir?

Demans hastalığı erkenden fark edildiği zaman tedavi edilebilirdir. Hastalığın kişide ortaya çıkaracağı kötü etkiler de bi oranda ertelenebilir. Fakat, tam olarak ne yazık ki tedavisi yoktur. Vitamin ile kan değerlerinin sık sık kontrol edilmesi, eksik olan vitamin değerlerinin tamamlanması da demansın seyrini önemli ölçüde yavaşlatır ve kişinin hayat kalitesini artırmasına olanak sağlar.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal