Deepfake Daha Kolay Tespit Edilebilecek

Bilim insanları gözlerdeki ışık yansımalarını analiz ederek, Deepfake'i tespit etmenin akıllıca bir yolunu geliştirdi. Yöntemin portre tarzı Deepfake'lerde doğru çalıştığı kanıtladı .

15.03.2021-16:25 - (Son Güncelleme: 15.03.2021-16:25) Deepfake Daha Kolay Tespit Edilebilecek
Deepfake'ler, dezenformasyon kampanyalarından insanları akıl almaz yerlere götürecek kadar bir dizi kötü amaç için kullanılıyor ve değiştirilmiş görüntülerin tespit edilmesi zorlaşıyor. Yeni bir yapay zeka aracı, onları tespit etmenin şaşırtıcı derecede basit bir yolunu sunuyor. Gözlere yansıyan ışığa bakmak.
Sistem, Buffalo Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcileri tarafından oluşturuldu. Portre tarzı fotoğraflar üzerinde yapılan testlerde, aracın Deepfake görüntülerini tespit etmede %94 etkili olduğu görüldü.
Buluş ile birlikte, ışıkla aydınlatıldığında yansıtıcı desenler oluşturan aynaya benzer bir yüzeye sahip olan korneaları analiz ederek sahte olanları ortaya çıkararak dezenformasyonun önüne geçiyor.
Bir kamera ile çekilmiş gerçek bir yüzün fotoğrafında, iki gözdeki yansıma benzer olacaktır çünkü aynı şeyi görmektedirler. Ancak GANs tarafından sentezlenen Deepfake görüntüleri tipik olarak bu benzerliği doğru bir şekilde yakalayamaz. Bunun yerine, genellikle farklı geometrik şekiller veya yansımaların uyumsuz yerleri gibi tutarsızlıklar sergilerler.
AI sistemi, bir yüzün haritasını çıkararak ve her bir göz küresine yansıyan ışığı analiz ederek bu tutarsızlıkları arar. Benzerlik ölçütü olarak hizmet veren bir puan oluşturur. Puan ne kadar küçükse, yüzün bir Deepfake olma olasılığı o kadar yüksektir. Sistem, StyleGAN2 mimarisiyle oluşturulan bir görüntü deposu olan "This Person Does Not Exist" sitesinden alınan Deepfake'leri tespit etmede oldukça etkili olduğunu kanıtladı.
Bununla birlikte, sistemin birkaç sınırlaması olduğu kabul ediliyor.  Aracın en bariz eksiği, her iki göze de yansıyan bir ışık kaynağına dayanmasıdır. Bu modellerdeki tutarsızlıklar manuel rötuşlarla düzeltilebilir fakat görüntüde bir göz görünmüyorsa yöntem işe yaramıyor. Ayrıca yalnızca portre görüntülerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Resimdeki yüz kameraya bakmıyorsa, sistem muhtemelen yanlış pozitifler üretecektir.
Araştırmacılar, yöntemlerinin etkinliğini artırmak için bu sorunları araştırmayı planlıyor. Sistem, mevcut haliyle, en sofistike Deepfake'leri tespit edemiyor ancak daha kaba olanların çoğunu tespit edebiliyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal