Davutoğlu 6’lı Masa’daki liste krizini ifşa etti

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 20 milletvekili sözünden cayması sonrasında 6’lı Masa’da liste krizi açığa çıktı. Kapalı kapılar ardındaki krizi kamuoyuna taşıyan Ahmet Davutoğlu, "Meclis'e böyle gidersek sıkıntı çekilir" ifadelerini kullandı.

05.04.2023-17:03 - (Son Güncelleme: 05.04.2023-17:19)

İYİ Parti Lideri Akşener'in masadan ayrılıp geri gelmesiyle büyük bir kriz yaşayan ve zor toparlanan 6'lı Masa’da liste krizi derinleşti. Cumhurbaşkanı olmak için altılı masadaki ortaklarına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, bakanlık ve 20 milletvekili sözü veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözünden caymasının etkileri devam ediyor.

Haber7’de yer alan haberde, Kılıçdaroğlu’nun CHP listelerinden, SP, GP, DP, Deva gibi yüzde 1'lik partilere 20 değil, sadece 2 ila 3 milletvekili vermeyi kararlaştırdığı ortaya çıktı. Bu önemli detayın aday listelerinin YSK’ya teslim etmelerine günler kala ortaya çıktı. Gelecek Partisi’nden sitem dolu bir açıklama geldi.

Davutoğlu krizi ifşa etti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, kendisine yakın Karar TV Youtube yayınındaki programda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "söylenen şartlarda Millet İttifakı'nda muhafazakar kesimin yeterince temsil edilmeyeceğini" ve bu durumun sıkıntı çıkaracağını söyledi. 

Davutoğlu, 6'lı masanın olası iktidarı durumunda TBMM'de sol ve milliyetçi çoğunlukla temsil edileceklerini, kendileri gibi muhafazakar kitleye hitap eden partilerin küçük azınlık olarak kalacağını vurguladı. Davutoğlu "Milletin üç damarı varsa, açık ifade ediyorum bunu kimse gücenmesin gocunmasın... Bu üç damarın ikisi baskın olarak var. sol-seküler CHP bayrağı altında, milliyetçiler İYİ Parti bayrağı altında, üçüncü kanat olan muhafazakar ayak ise ittifakta yeterince temsil edilmiyor. Şu an demiyorum masada temsil ediliyor. Meclis'e bu şekilde giderse üçüncü damar sıkıntısı çekilecek. Meclisin büyük çoğunluğu sol-seküler, milliyetçi kanatta, daha az temsil muhafazakar kanatta olursa bu bir dengesizliktir." ifadelerini kullandı.

Kriz büyüyor

"Adam bizi sattı"

Öte yandan masadan 20 milletvekili sözüyle cumhurbaşkanı adaylığını alan Kılıçdaroğlu'nun sözünden dönmesi DEVA Partisi'nde de tepkilere neden oldu. Kılıçdaroğlu'nun yeni teklifine ilişkin Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın "Bize 20 milletvekilliği sözü verildi, şimdi 3 milletvekilliği öneriliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dediği, DEVA Partisi yöneticilerinin de "Adam bizi sattı" söyleminde birleştiği iddia edilmişti.

9 Nisan kriz günü

Altılı masada yaşanan liste krizini HABER7'ye değerlendiren Gazeteci Yazar Serdar Arseven küçük partilerin "CHP'den ne alırsak kâr" gözüyle baktığını "Daha önce iyi Parti'ye 15 vekil kiralık vermişlerdi. Bir ara HDP'ye emanet oy vermişlerdi. Şu an bir taraftan HDP lime lime ediyor bir yandan küçük partiler lime lime ediyor." sözleriyle özetlemişti. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ise "Babacan Meclis'te grup kurabilmek için 20 milletvekili konusunda ısrar ediyor. TBMM'de grubu olan partilerle olmayan partiler arasında büyük farklar var. Grubu olanın avantajı var. Bunun için 20 milletvekili istiyor." demişti.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal