Darbenin Planı Daha Büyüktü! Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Darbe Planı Ortaya Çıktı

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Keys Said'in yaptığı darbenin etkileri sürüyor. Said'in yapacağı darbe 23 Mayıs'ta Middle East Eye adlı haber sitesinden David Hearst'ın yazısıyla ifşa edilmişti. o darbe planının yazıldığı belgeleri yayınladı.

28.07.2021-17:41 - (Son Güncelleme: 28.07.2021-17:49) Darbenin Planı Daha Büyüktü! Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Darbe Planı Ortaya Çıktı

Meclisin tüm yetkilerini donduran, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya alan ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alan Tunus Cumhurbaşkanı Keys Said'in yaptığı darbenin etkileri hala devam ediyor.

DARBE İFŞA OLDU

Said'in yapacağı darbe 23 Mayıs'ta Middle East Eye isimli haber sitesinden David Hearst'ın yazısı ile kamuoyuna ifşası yapılmıştı. İlk planlanan darbe göre Said kendi yapacağı anayasa ile tüm kontrolü elinde bulunduracaktı. Middle East Eye sitesi o darbe planının ayrıntılarını ifşa ettiği belgeleri kamuoyuna yaydı.

İLK PLANDA ÜST DÜZEY İSİMLER AYNI ANDA TUTUKLANACAKTI

Edilen iddialara göre darbe planında, Said kendisine rakip olan kişileri saraya çağırmak ve gitmelerine izin vermeden onların huzurunda darbeyi ilan etmeyi düşünüyordu. Üst düzey politikacılar ve iş adamları da aynı anda tutuklanacaktı.

Yaptığu planın ifşa edilmesi ile darbe planı olduğu aslında düşünüldüğü gibi gerçekleşmediği dikkat çekiyor.

Genelkurmay Başkanı Nadia Akacha'nın özel ofisinden sızan 13 Mayıs tarihli belgede yer alan anayasada, cumhurbaşkanına devletin bütün kontrolünü verecek bir bölümün nasıl çıkartılacağına dair ibarelere yer veriliyor.

ANAYASAL DİKTATÖRLÜK İLAN EDECEKTİ

İlk yapılan plana göre Cumhurbaşkanı salgın, güvenlik durumu ve ekonomiyi bahane göstererek sarayında Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacaktı. Said daha sonra bir "anayasal diktatörlük" ilan edecekti.

Said kendisine, ulusal acil durumlarda tam yetki veren anayasal değişiklikler ile Başbakan Hişam el-Meşişi ile Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'yi pusuya düşürmeyi planlamıştı.

MEŞİŞİ VE GANNUŞİ'NİN SARAYDAN ÇIKMASINA İZİN VERİLMEYECEKTİ

Genelkurmay Başkanı Nadia Akacha'nın özel ofisinden sızan 13 Belgede Meşişi ve Gannuşi'nin saraydan çıkmalarına izin verilmeyeceği, sarayın internet ve tüm dış hatlar ile bağlantıların da kopacağı yer alıyor. Ayrıca General Halid al-Yahyawi'nin içişleri bakanı vekili olarak atanacağı ve silahlı kuvvetlerin “şehirlerin, hayati kurumların ve tesislerin girişlerinde” konumlanacağı da dikkat çekiyor.

Saied'in danışmanlarına yakın olan kaynak, planın Nisan 2021'den bu yana cumhurbaşkanına yakın çevreler tarafından tartışıldığını ancak kendisine doğrudan verilmediğini söyledi.

DARBE NASIL OLDU?

Ekonomik kriz, Covid-19 pandemisi ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle protestolara sebep olan Tunus'ta, Cumhurbaşkanı Kays Said'den müdahale geldi. Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alarak Meclis'in tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu. Said bu adımını, Anayasa'nın 80'inci maddesinde cumhurbaşkanına olağanüstü koşullarda tanınan yetkilere dayandırdı. Tunus meclisinde en büyük parti olan Ennahda'nın lideri ve Meclis Başkanı Raşid el Gannuşi ise cumhurbaşkanını darbe yapmakla suçladı. Diğer yandan, Tunus sokaklarında birçok kişinin kutlama yaptığı görüldü.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta Pazar günü öğleden sonra başlayan gösteriler gece yarısı bir hükümet darbesine dönüştü, askerlerin sokağa inmesiyle meclis kapatıldı. Tunus'ta son günlerde ekonomik sıkıntılar ve Covid-19 pandemisi ile mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle hükümetin istifası talebiyle protestolar düzenleniyordu.

CUMHURBBAŞKANI SAİD, VİDEO MESAJ YAYINLADI

Cumhurbaşkanı Said, yayımladığı video mesajında bu kararı "ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşullar" nedeniyle almak zorunda kaldığını söyledi. Said ayrıca, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtti. Said, ‘Eline silah almayı veya kurşun atmayı düşünen herkesi, silahlı kuvvetlerin buna ateşle karşılık vereceğini söyleyerek uyarmak istiyorum’ diye konuştu.

KENDİ ATADIĞI BAŞBAKANI GÖREVDEN ALDI

Pazar gece yarısına gelindiğinde ise Reuters haber ajansı saat 23.42'de Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve yeni bir ismi atayacağını dünyaya duyurdu. Meclisin yetkilerini 30 gün boyunca donduran Cumhurbaşkanı Said, yayımladığı video mesajında bu kararı 'ülkenin içinden geçtiği olağanüstü koşullar' nedeniyle almak zorunda kaldığını savundu. 63 yaşındaki siyasetçi ayrıca, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, yürütme yetkilerini kendisinin üsteleneceğini ve yeni bir başbakan atayacağını belirtti.

'ANAYASA VE MEŞRUİYETE KARŞI DARBE'

Tunus'ta Nahda Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Nureddin el-Buheyri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları, "anayasaya ve meşruiyete karşı darbe" olarak nitelendirdi. Tunus Cumhurbaşkanı Said, "ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle" Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını belirterek, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını bildirmişti.

SAİD, 'LİBYA MESELESİNE DIŞ MÜDAHALEYİ REDDEDİYORUZ'

Kays Said Macron görüşmesi sonucu Said, ‘Libya meselesinde dış müdahaleyi reddediyoruz.’ Açıklaması yaparken Macron, Türkiye’yi direkt hedef aldı. Kays Said’in aslında kaygısı kendi ülkesindeki istikrarı korumak ve aynı zamanda ekonomik darboğaz için dış fonu kurmak. Zira Kays, Elsyee sarayında Macron ile görüşürken kendi ülkesinde ekonomik sebepli protestolar yaşanıyordu. 

Kays Said’in elini zayıflatan ekonomi körfez ülkelerinin Tunus’ta yaratmak istedikleri siyasal istikrarsızlık. Libya’da ki BM’nin tanıdığı meşru hükümeti destekleyen Tunus meclis başkanı Gannuşi’ye karşı ciddi tepki var. Hükümetin fes edilmesini isteyen gruplar var. Eminim birçok kimsenin aklına ‘Neden Tunus’a ekonomik olarak destek çıkmadık’ sorusu geliyordur. Aslında Türkiye-Katar ve Tunus arasında ekonomik bir anlaşma yapılmıştı. Ancak BAE destekli muhalif partiler bu anlaşmanın meclisten geçmesini istemediler. Tunus’ta Libya Meselesi özelinde bir kafa karışıklığı var. Gannuşi ve Kays Said arasındaki bu gerilim sürerken üst üste dış baskılar da devam ediyor. Yunan Dışişleri Bakanı, Kays Said ile görüşüp Türkiye konusunda sopa göstermiş. Tunus’un yeni Cumhurbaşkanı Kays Said’in Libya Meselesinde ‘Tam Tarafsız’ bir pozisyonu savunduğu görülürken, Tunus meclis başkanı Gannuşi’nin bu tarafsızlıkla karşı çıktığı ve Libya Meşru hükümetine yakın durduğunu söyleyebiliriz. Gannuşi Libya meşru hükümetini geri kazandığı üsler için tebrik edince BAE destekli karalama kampanyalarına maruz kaldı. Tunus, Bin Ali rejiminden kurtuldu. Ama bu defa da körfez ülkelerinin ring alanına döndü. Gannuşi, ‘Paralel Diplomasi’ kurmakla suçlanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal