Tunus'ta Darbe 106 Gün Önce Kahire’de Planlandı!

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Mısır ziyaretinde Sisi ile anlaştı. Libya ve Akdeniz’de Türkiye’nin yanında duran Tunus yönetiminin devrilmesi kararı alındı. Tunus Cumhurbaşkanı Said demokrasiyi askıya aldı. Batı sevinçle karşıladı.

28.07.2021-08:53 - (Son Güncelleme: 28.07.2021-15:06) Tunus'ta Darbe 106 Gün Önce Kahire’de Planlandı!

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in ülkenin içinden geçtiği siyasi, ekonomik, sağlık krizleri ve sokaktaki protestoları da gerekçe göstererek, başbakanı azlettiğini, meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu ve yeni bir başbakan atayarak yürütmeyi kendisine bağlayacağını açıklaması ‘darbe’ olarak tanımlandı. Tunus Cumhurbaşkanı Said demokrasiyi askıya alması üzerine darbe Batı tarafından sevinçle karşılandı. İşte Perde’nin görünmeyenleri…

SAİD ÖNCEDEN SİSİ’YE GİTTİ

Said, 9 Nisan'da Sisi'ye gitti. BAE'yi de yanına çekti. Ülkesini kaosa sokan karanlık planlara 'Evet' dedi.

ADIM ADIM DARBE ŞÖYLE;

 9 NİSAN: Said, Sisi ile buluştu.

 ABD, 'Yönetim değişmezse para yok' ifadelerini kullandı.

 23 MAYIS: İngiliz sitesi Middle East Eye, darbenin belgesini ele geçirdi.

ABD GİZLİ DESTEK VERDİ

Tunus'taki darbe girişimine ABD'nin gizli desteği olduğu iddia edildi. Cumhurbaşkanı Said'i arayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ‘İyi bir görüşme yaptık’ dedi.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoyu 30 gün boyunca feshetti. Bu süre içinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Meclis Başkanı Nahda lideri Gannuşi, ‘Bunun bir darbe girişimi’ olduğunu bildirdi. Tıpkı Türkiye'de 15 Temmuz'da olduğu gibi bu girişime direndiklerini söyledi. Bu arada darbe planlarının 4 ay önceden Mısır'da planlandığı iddia edildi. Sisi ile 9 Nisan'da Kahire'de görüşen Said'in ‘yönetim değişikliğine evet’ dediği kaydedildi. Sisi'nin Türkiye'nin Libya'daki elini zayıflatmak için böyle bir kalkışmaya destek verdiği iddia edildi. Pandemi nedeniyle zor günler geçiren Tunus'un, ABD'den yardım istediğinde ise ‘Bu yönetime yardım edemeyeceklerini, bir değişim halinde kendilerine destek verileceğinin’ söylendiği iddiası da dile getirildi.

DARBEYE ÖNCEDEN HAZIRLIK YAPILDI

Hukuk profesörü olan 63 yaşındaki Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede hukuku ve demokrasiyi ayaklar altına aldı. Middle East Eye sitesinin mayıs ayında yayınladığı bir belgede Kays Said'in sivil darbeye hazırlandığının detayları aktarıldı.

Meclis Başkanı Nahda lideri Gannuşi, halkın arasına katıldı. Said'in parlamentoyu feshetme kararını tanımadıklarının altını çizdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal