D Vitamininin Kovid-19 Üzerinde Etkisi Olduğuna Yönelik Kanıt Yok

İngiltereli uzmanlar, yeni tip koronavirüsü önlediği veya tedavi ettiği iddia edilen D vitamini kullanımına ilişkin ‘yeterli kanıt bulunmadığını’ bildirdi.

17.12.2020-15:37 - (Son Güncelleme: 17.12.2020-15:32) D Vitamininin Kovid-19 Üzerinde Etkisi Olduğuna Yönelik Kanıt Yok

İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü (NICE), İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (PHE) ve Beslenmeyle ilgili Bilimsel Danışma Kurulunca (SACN), D vitamininin koronavirüsle ilişkisinin görüşüldüğü bir panele ilişkin sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, ‘Kemik ve kaslar için önemli olan, solunum yolu virüslerine karşı bağışıklık tepkisinde rol oynayabilecek D vitamininin Kovid-19’u tedavi ettiğine yönelik yeterli kanıt bulunmuyor’ İfadeleri kullanıldı.

Koronavirüse karşı D vitamininin etkisini ortaya koymak için fazla yüksek kalite randomize kontrollü çalışmalar yapılması gerektiğini belirtilen bildiride, uzun süre, yüksek dozda alınan D vitamininin vücutta kalsiyum birikmesine neden olabileceğini,  bunun da kemiklerin zayıflamasına, böbrek ve kalbin zarar görmesine neden olabileceği konusunda uyarılar yer aldı.

NICE yönergeler merkezi direktörü Dr. Paul Chrisp, şu anda koronavirüsün engellenmesi ve tedavi edilebilmesi için D vitaminini önermede yeterli kanıt bulunmadığını belirtirken, halka yine de D vitamini kullanılmasına yönelik tavsiyelerde bulundu.

İngiltere’de koronavirüsle mücadele kapsamında 2,5 milyon kişiye ücretsiz olarak D vitamini dağıtılacağı bildirilmişti.

Sağlık Bakanlığı, NICE, PHE ve SACN’a D vitamininin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeledeki etkisinin incelenmesi çağrısında bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal