Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı: İlk konutta özel fırsat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk kez ev sahibi olacaklara düşük faizli kredi imkanı sağlanacağını duyurdu.

12.08.2023-10:47 - (Son Güncelleme: 12.08.2023-17:27)

Banka temsilcileriyle biraraya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk kez ev alacaklara ilişkin müjdeli Haberler paylaştı.

Akşam’ın edindiği bilgiye göre yeni kredi paketi OVP'ye yetişecek. Kredide 'sıfır konut' şartı ise aranmayacak.

İlk konutta özel fırsat

Eylül ayında açıklanacak orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili finans çevrelerinin önerilerini dinleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu kez finans dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. İstanbul Finans Merkezi'ndeki toplantı sonrası açıklama yapan Yılmaz BDDK ve Merkez Bankası'nın ortak çalışmasıyla ilk kez konut alacaklara destek verileceğini duyurdu. Yılmaz, toplantıda konut arzını artırma konusunda çeşitli değerlendirmelerin yapıldığını vurgulayarak "Birinci konut edinimini özellikle daha güçlü bir şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk. Bu konuda Merkez Bankası'nın da BDDK ile birlikte çalışmaları var. Önümüzdeki dönemde bu konularda yeni adımlar bekliyoruz" dedi.

İlk Konut

İkinci el kapsamda 

"Konut arzını artırmak, konut maliyetlerini düşürmek ve konut edinimini artırmak durumundayız" diyen Yılmaz geçmişte Devlet Planlama Teşkilatı'nın Dünya Bankası ile ortak bir çalışma yaptığını hatırlatarak "Orada da rakamsal olarak şu tespit edilmişti. İlk konut edinimi hem sosyal refahı hem de makro düzeyde istikrarı çok daha destekleyici bir hadise. Tasarruf oranlarını artırıyor ve sosyal refahı artırıyor. Dolayısıyla kamu olarak biz bu ilk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz" şeklinde konuştu. AKŞAM'ın edindiği bilgiye göre Yılmaz'ın duyurduğu çalışma uygun faizli 'Kredi Paketi'ni kapsıyor. BDDK ve Merkez Bankası'nın yürüttüğü çalışma OVP'ye yetiştirilerek eylülde detayları duyurulacak. Kredide 'sıfır konut' şartı ise aranmayacak. 'İkinci el' konutları da kapsaması beklenen kredinin vadesi ise OVP'de netleşecek.

OVP’nin hedefi tek haneli enflasyon

OVP'DE en önemli beklentilerinin tasarruf oranlarının artırılması olduğunu belirten Yılmaz "OVP'nin hedefi tek haneli bir enflasyona ülkemizi ulaştırmak. Bu hedefe aşama aşama, sabırla, doğru politikalarla ulaşacağımıza yürekten inanıyorum" dedi. Yılmaz katılımcıların, OVP'ye güçlü bir şekilde destek verdiklerini söyledi.

Yeni politikaya destek

Finans dünyası temsilcilerinin yeni ve güncellenen ekonomi politikaları konularında genel memnuniyetleri ile destekleri olduğunu anlatan Yılmaz, birçoğunun para ile maliye politikasında alınan tedbirler ve yeni yaklaşımlarla ilgili destek ve memnuniyetlerini aktardıklarını dile getirdi. Yılmaz "Son dönemde bu atılan adımların, seçimler sonucu oluşan siyasi güven ikliminin etkisiyle CDS oranlarındaki düşüşten duyulan memnuniyeti arkadaşlarımız dile getirdi. 700'lerden 400'lere kadar düştü. Bu düşüş bankacılık sistemimiz başta olmak üzere finans sistemimizin uluslararası kaynaklara, fonlara erişimini kolaylaştırıcı ve maliyetlerini düşürücü bir etkide bulunuyor. Bunun da altı burada çizilDİ. Bu memnuniyet verici tablo" dedi.

Yatırıma dönük düzenleme yapılacak

Yılmaz "Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmeme, yatırımı, üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var" diyen Yılmaz "Bu ikisini aynı zamanda başarmak durumundayız. Dikkat ederseniz son dönemlerde yapılan miktar sıkılaştırmaları, yatırımı, ihracatı ve üretimi kapsamıyor. Bunları istisna kılıyor Merkez Bankamız. Burada net bir politika çerçevesi ortaya konmuş durumda. Yatırıma dönük kredilerin de daha nitelikli, daha seçici bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu konuda bir çalışma başlatmış durumdayız. Önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Geçmişten de çıkardığımız derslerle daha güçlü, daha nitelikli bir programı hayata geçireceğiz" dedi. Yılmaz "Finans kesimi sadece parası olana para veren bir yapı olmamalı" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal