Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan, önemli açıklamalar! İki ülke arasında önemli anlaşmalar imzalandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu resmi törenle karşılamasının ardından ikili arasında görüşme gerçekleşti. Önemli konuların masaya yatırıldığı görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro açıklamalarda bulundu.

09.06.2022-10:26 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-10:50)

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Ankara'ya dün geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu resmi törenle karşıladı. Türkiye ve Venezuela arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bir çok önemli konunu masaya yatırıldı.

4 yıl aradan sonra ilk kez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu resmi törenle karşılamasının ardından ikili arasında görüşme gerçekleşti. Önemli konuların masaya yatırıldığı görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro açıklamalarda bulundu. Venezuela Devlet Başkanı Maduro, dün Ankara'ya adım atmasıyla beraber tam 4 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'ye ziyarette bulunmuş oldu. Maduro ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, Venezuela'nın Türkiye'nin Karayipler Bölgesindeki en önemli ortaklarından biri olduğunu dile getirdi.

"Güçlü dayanışmayı asla unutamayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Venezuela'nın 15 Temmuz gecesi verdiği desteği asla unutmayız diyen Erdoğan, “Venezuela halkının 15 Temmuz'da milletimiz de sergilediği güçlü dayanışmayı asla unutamayız. Venezuela, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hükümetimize ilk destek veren ülkelerden biriydi. Biz de en zor ve sıkıntılı dönemlerinde Venezuela halkının yanında olduk. Türkiye ile Venezuela arasındaki dostluğun gerçek anlamda bir Kara gün dostluğunu ve böyle bir dostluğun tezahürü olduğunu tüm dünyaya gösterdik. Venezuela'nın maruz kaldığı çok yönlü kuşatmanın aşılmasında Sayın cumhurbaşkanının güçlü ve cesur liderliğinin önemli payı vardır" açıklamalarında bulundu.


Erdoğan, Maduro'yu tebrik etti

Venezuela lideri Maduro'nun Filistin'e karşı tutumunu takdir ettiğini ifade eden Erdoğan, “Değerli dostum tıpkı Simone Bolivar ve Hugo Chavez gibi ülkesinin bağımsızlık mücadelesine adını altın harflerle yazdırmıştır. Maduro'nun Filistin meselesindeki duruşu da takdire şayandır bu vesileyle kendisine bir kez daha tebrik ediyorum. Dışişleri Bakanımızın nisan ayında Karakas ziyareti vesilesiyle ortak iş birliği komisyonunun üçüncü toplantısı icra edilmişti. Hemen ardından Sayın Maduro'nun bu ziyareti iş birliğimize büyük ivme kazandırdı. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm ve yönleriyle ele aldık. İşbirliğimizi daha ileri taşıma irademizin karşılıklı olduğunu memnuniyetle müşahede ettik" ifadelerini kullandı. Öte yandan açıklamalarına devam eden Başkan Erdoğan, “Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı niteliği, yeni işbirliği imkanları ve karşılıklı yatırımların için çeşitli fırsatlar barındırıyor. 2019 senesinde 150 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacmimizi 2020'de 2 katına, geçtiğimiz yıl ise neredeyse 3 kat artırarak 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Mevcut rakamlar, bu sene 1 milyar dolara rahatlıkla ulaşabileceğimize işaret ediyor" ifadelerine yer verdi.

Hedef ticaret hacmini en kısa sürede yukarıya çıkarmak

İki ülke arsındaki ticaret hacmini en kısa sürede yukarıya çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, "Görüşmelerde bu çerçevede atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Bugün imzalanan mutabakat zabıtları ile ilişkilerimizin hukuki altyapısını daha da güçlendirdik. Eğitim ve kültür ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bugüne kadar 76 Venezuelalı gence Türkiye bursları çerçevesinde ülkemizde ev sahipliği yaptık. Bu sayıyı İnşallah önümüzdeki senelerde daha da artıracağız. Yakında Yunus Emre Enstitümüz de Karakas'ta bir Kültür Merkezi açmasıyla bu alandaki faaliyetlerimiz yoğunlaşacak. Kalkınma alanında işbirliğine de önem veriyoruz. TİKA bugüne kadar Venezuela'da eğitim, tarım, sağlık gibi alanlar başta olmak üzere 20'ye yakın proje gerçekleştirmiştir" açılamalarında bulundu.

Hedef ticaret hacmini en kısa sürede yukarıya çıkarmak

"Venezuela halkının yanında olacağız"

Türk Hava Yolları'nın iki ülke arasında adeta bir köprü vazifesi gördüğünü dile getiren Başkan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile temaslarımız da için ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunduk. Uluslararası alanda birçok hususta benzer görüşlere sahibiz. Bu çerçevede Venezuela'ya yönelik tek taraflı yaptırımlara karşı olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanı ile bir kez daha paylaştık. Tek taraflı yaptırımlara yönelik ilkesel tutumumuzu özellikle vurguladım. Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada dost Venezuela halkının yanında olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Parlamentoları içinde de teröristler var"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, bu konuyla ilgili daha öncede görüşlerini belirtiğini ifade ederek, “Bu konuyla ilgili yanıtlarımı verdim. İsveç ve Finlandiya ile ilgili heyetler geldi. Bizim heyetlerle görüşmeler yaptı. Şunu çok iyi bilmemiz lazım. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir örgüt değildir. Şu anda İsveç bildiğiniz gibi PKK, PYD, YPG gibi tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke konumunda. Hatta bunların kendi parlamentoları içinde de teröristler var. Bunlar parlamentoda yer aldığı, caddelerinde Stockholm'ün terör örgütü liderleri posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece; bunu da İsveç polisi güvencelerinde yaptıkları sürece İsveç devlet televizyonunda liderlerin söyleşileri yayınladığı sürece bunlara buyurun devam edin, NATO'ya girin diyemeyiz. Aynı şey Finlandiya içinde geçerli. Finlandiya da bunun benzeri bir yapılanma içindedir" ifadelerine yer verdi.


"Biz şahsiyetli siyasetten yanayız"

Yunanistan'da bulunan Amerikan üssü hakkında açıklamalar yapan Erdoğan, şahsiyetli siyasetten yana olduğunu dile getirerek, “Bunlar 'Rusya'ya karşı kurulu' diyorlar. Bunu yemezler. 400 milyar avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri silah desteği, uçak veriyorlar. Amerika'nın aynı şekilde desteği var. Kime karşı? Benimle yaptığı görüşmede aramıza başkalarını sokmayalım demesine rağmen, görüşmemizde 2 hafta sonra Amerika'da senatoda yaptığı açıklamalarla görüşme yapmamış gibi Türkiye aleyhine konuşmalar yaptı. Sonra Davos'ta benzer şeyleri yaptı. Biz şahsiyetli siyasetten yanayız. Şahsiyet yoksunu siyasete Türkiye olarak ‘evet' demiyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor"

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor ifadelerini kullanarak,  "Türkiye'nin bizim için yeniden doğan bir potansiyeli var. Dünyanın önde gelen ekonomilerinden. 700 yıldır kimliği olan bir ülke. Diplomatik alanda büyük bir tesir alanı var. Yeni dünya için bir potansiyel. Dünya için barışın tesisini istiyoruz. Bu anlamda Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor. Venezuela artık kendini toparlamaya başlıyor" diye konuştu


İmza törenine geçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi. "Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Turizm Bakanlığına Bağlı Venezuela Devlet Turizm Şirketi Venetur Arasındaki Mutabakat Zaptı" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Venezuela Turizm Bakanı Ali Ernesto Padron Paredes tarafından imza altına alındı. İki ülke arasındaki "Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo tarafından imzalandı. İki ülke Merkez Bankaları arasındaki "İşbirliği ve Mutabakat Zaptı" ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezuela Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega tarafından imzalar atıldı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal