Cumhurbaşkanı imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte 2024 araç muayene değişiklikleri...

Son Dakika Haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, araç muayene hizmetleri özelleştirme kapsamına alındı.

29.05.2024-10:20 - (Son Güncelleme: 29.05.2024-16:04) Cumhurbaşkanı imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte 2024 araç muayene değişiklikleri...

Ülkemizde trafikteki motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının tespiti için TÜVTÜRK tarafından belli zaman aralıklarında yapılan araç muayeneleri, artık yeni bir döneme giriyor. Trafik Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler ile araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesine karar verildi.

Özelleştirme kararı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetleri özelleştirme kapsam ve programına alındı. Özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

Özelleştirme süreci

Özelleştirme işlemleri, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruflar ve kiralama yöntemleri ile gerçekleştirilecek. Bu süreç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından birlikte yürütülecek.

Detaylar ve uygulama yöntemleri

Özelleştirme kararına göre, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruflar veya kiralama yöntemleri gibi çeşitli yöntemler kullanılacak. Bu yöntemler birlikte veya ayrı ayrı uygulanabilecek. İhale dokümanları ve sözleşmelerde yer alacak hususlar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Kamu hizmetinin devamlılığı

Kamu hizmetinin devamlılığının sağlanabilmesi amacıyla, özelleştirme işlemlerinin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu süre zarfında gerekli plan, proje, altyapı ve benzeri işlemlerin başlatılması ve yeni ihalenin sonuçlandırılması gerekiyor.


2024 yılı araç muayene ücretleri

2024 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri şu şekildedir:

Traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 927,60 TL

Otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1.821,60 TL

Kamyon, tır, çekici, otobüs için 2.432,40 TL

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil ediliyor.

Muayene raporu ve kusurlu araçlar

Muayene raporu sonucuna göre "ağır kusurlu" veya "emniyetsiz" olarak belirlenen araçların muayeneleri onaylanmıyor. Bu durumdaki araçların gerekli düzeltmeleri yapmaları ve yeniden muayeneye girmeleri gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile araç muayene hizmetleri özelleştirilerek daha verimli bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, hizmet kalitesinin artması ve vatandaşların daha hızlı ve etkili hizmet alması bekleniyor. Ancak bu süreçte kamu hizmetinin devamlılığının sağlanması ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm önlemler alınacak.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal