Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiği ziyaretin öncü olmasıyla birlikte Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ekonomik ilişkiler olumlu sinyaller vermeye başladı.

22.03.2022-12:03 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-12:03) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay BAE'ye yaptığı ziyaret, kısa bir zaman dilimi içerisinde dış ticarette pozitif etkilerini hissettirmeye başladı. Söz konusu ziyaret, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin sağlamlaştırılması bağlamında çok kuvvetli bir nitelik taşıyor.

İkili ziyaretler tarihe not düşmüştü

24 Kasım 2021 tarihinde Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz ay BAE'yi ziyaret etmiş, söz konusu karşılıklı ziyaretler tarihi bir gelişme olarak kaydedilmişti.

İkili ziyaretler tarihe not düşmüştü

Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ziyaret bağlamında, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile BAE hükümeti arasında savunma sanayisinden sağlığa, iklim değişikliğinden teknolojiye, sanayiden kültüre, birçok çeşitli alanda 13 farklı anlaşma imzalandı.

Son aylarda giderek artan ikili temaslar, ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmeye yararken ülkemizin BAE’ye yaptığı ihracatta etkisini göstermeye başladı. 

BAE'ye olan ihracatta yüzde 50'den fazla artış

(Türkiye İhracatçılar Meclisi) TİM verilerine bakıldığında, Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan ihracatı, Şubat ayında, bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 52,4 oranında artarak 303 milyon 242 bin dolara kadar artış gösterdi. BAE'ye dış satım, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 29,1 oranında arttı.

BAE, Şubat ayında Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında 17. sırada yer aldı. Aynı sıralamanın Ocak ayında BAE, 18. basamakta yer alıyordu.

Mücevher sektörü ön planda 

BAE'ye geçtiğimiz ay mücevher sektörü en fazla ihracatın yapıldığı sektör oldu. Söz konusu ihracat 90 milyon 861 bin dolar olarak hesaplandı.

Mücevher sektörü ön planda

Mücevher sektörünü, 35 milyon 387 bin dolarla savunma ve havacılık sanayi izlerken onu, 22 milyon 740 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri takip etti. Dördüncü sırada 15 milyon 767 bin dolarla halı sektörü bulunurken, 15 milyon 600 bin dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörleri beşinci sırada konumlandı.

Şubat ayında tam 44 milyon dolarlık yükseliş

Bu dönemde BAE’ye yapılan dış satımda değer olarak da en fazla yükseliş mücevher sektöründe görüldü. Mücevher pazarının BAE’ye yaptığı ihracat, Şubat ayında bir önceki aya nazaran 44 milyon 907 bin dolar yükseldi.

Mücevher sektörünü, 35 milyon 344 bin dolarla savunma ve havacılık sanayi izlerken, üçüncü sırada 5 milyon 113 bin dolarla halı sektörü yer aldı. 3 milyon 402 bin dolarla 4.’lük basamağında olan kimyevi maddeler ve mamulleri, 3 milyon 59 bin dolarla otomotiv endüstrisi seyretti.

Otomotiv endüstrisinin satışı 12 milyon 829 bin dolar

Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçtiğimiz ay en fazla dış satım, 162 milyon 471 bin dolarla İstanbul'dan gerçekleşti. İstanbul’u sırasıyla, 37 milyon 319 bin dolar ile Çorum, 16 milyon 347 bin dolar ile Gaziantep, 12 milyon 399 bin dolar ile İzmir takip etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal