Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Soçi'de Kritik Görüşme!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile masaya oturdu. Masanın en önemli konusu ise Suriye sorunu

29.09.2021-15:15 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-17:58) Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Soçi'de Kritik Görüşme!

KOVİD-19 pandemisinden bu yana ilk kez yüz yüze görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Lider Putin’in gündeminde sadece bölgesel değil Avrupa ve dünyayı ilgilendiren onlarca konu var. 

Moskova ile Ankara arasındaki geleneksel işbirliği alanı olan Suriye konusu, Soçi’de kurulan masanın en önemli gündem konusu. Rusya, sivilleri terörist olarak görüp bombalarken, Türkiye, insan hakları konusunda oldukça hassas davranıyor ve Rusların sivilleri katletmesine iltimas göstermiyor. 

Bu konular gündeminde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile masaya oturdu. İki ülke lideri görüşme öncesi kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Toplantı sonrası açıklama yapılmayacağı da bildirildi. 

Rusya lideri Putin'in görüşme ile ilgili açıklamasında, ‘’Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor’’ dedi. 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ise görüşme ile ilgili, ‘’Suriye'de barış Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı’’ ifadelerini kullandı. 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 saatlik Soçi kentine olan yolcuğuna; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Başkanı Hakan Fidan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun eşlik etti. 

Recep Tayyip Erdoğan ve Putin'in görüşmesi saat 13.25'te Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda başladı. 


ERDOĞAN'IN TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE;

Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var.BM Genel Kurulu'nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil. 

RUSYA LİDERİ VLADİMİR PUTİN İSE TOPLANTI ÖNCESİ ŞU İFADELERDE BULUNDU;

Türkiye'nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya'nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor. Karabağ'da iş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Pandemi döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık. Türkiye ile iş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum.

TOPLANTI SONA ERDİ

Rusya'nın Soçi şehrinde saat 13.25'te başlayan Erdoğan-Putin toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantı sonrası, ''Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık.'' ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise toplantının ardından Erdoğan'a ziyareti için teşekkür etti; ''Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal