Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeledi! Yeni Kredi Paketi Yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Ekonomi Reform Paketi'nde istihdamın muhafaza edilmesi ve artırılmasıyla alakalı oldukça mühim bir desteği müjdeledi.

13.03.2021-11:40 - (Son Güncelleme: 13.03.2021-11:40) Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeledi! Yeni Kredi Paketi Yolda

Cumhurbaşkanı Erdoğan Reform Paketi'ne ek istihdama destek müjdesini verdi. Bu düşük maliyetli krediden kimler faydalanabilecek? İşçi kısıtı olacak mı? Primler kredi maliyetinden nasıl azalacak? Ekonomi reform paketinde genç istihdamıyla ilgili de kritik ayrıntılar yer alıyor. Mesleki eğitim merkezleri gençler için daha cazip olacak. Kalfalık sürecinde alınan ücretlerde iyileşme temin edilecek.

KİMLER BU KREDİDEN FAYDALANACAK?

Var olan personel sayısına ek olarak yeni işçi alan mikro ile küçük ölçekli şirketler faydalanacak.

KAÇ TL ÖDENECEK?

Şirketler, istihdama dahil ettikleri her bir kişi için kredi garanti fonu kefaletiyle 24 ay vadeli ilk altı ayı ödemesiz 100 bin TL'lik kredi kullanabilecek.

En çok beş kişiye kadar olan bu uygulama sayesinde taahhüdünü yerine getiren firma 500 bin TL'ye kadar kredi alabilecek.

Firmalar ek istihdam için sene boyunca ödediği sosyal sigorta ile işsizlik sigortası primlerini kredi finansman maliyetinden düşürebilecek.

PRİM DESTEĞİ NE KADAR DEVAM EDECEK?

Kişi başı prim desteği 12 ay boyunca devam edecek.

PRİM TEŞVİK TUTARI KAÇ TL?

İşçi başına 12 aylık prim teşviki minimum 13 bin 952 TL 28 kuruş olacak.

GENÇLER İŞ İMKANI

Ekonomi reform paketi kapsamında genç istihdamıyla ilgili de kritik ayrıntılar var. Artık mesleki eğitim merkezleri, gençler için daha cazip bir hale gelecek. Kalfalık sürecinde alınan ücretlerde iyileşme temin edilecek.

Bu merkezlerde eğitim alan öğrencilerin ücretleri kamu aracılığıyla karşılanacak. Aynı zamanda ücretsiz izinde olan personellere sağlanan nakdi ücret desteğinden faydalanıp personeli yeniden istihdama dahil edenler ek istihdam finansman desteğini de alabilecek. Böylelikle ücretsiz izinden gelen işçi için de 100 bin TL kredi alınabilecek.

Gençler için kitle kaynaklaması platformları uygulamaya konacak. Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi oluşturulacak. Bu durumda göre mesleki eğitimde destekler sağlanacak, iş gücü pazarını yönlendirmek için sektörel yetenek haritaları hazırlanacak.

18 YAŞ ALTINA 2. EMEKLİLİK

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) de kritik bir yeniliğe gidilecek. 18 yaş altının BES'e dahil edilmesini temin edilecek. Böylelikle, gençler ufak yaşlardan itibaren prim ödeyerek 2. bir emeklilik olanağına sahip olacak. BES ile hayat, sağlık, eğitim sigortası benzeri özel güvencelerin cazip imkanlarla bütünleşik bir güvence paketi halinde sunulması temin edilecek.

Sandık, vakıf gibi emeklilik temin eden kuruluşlardaki birikimlerin, 2023 senesinin bitimine kadar BES'e aktarımına olanak tanınacak.

EN DÜŞÜK DESTEK

Brüt asgari ücret: 3.577,50 lira

Sigorta primi işçi oranı (yüzde 14): 500,85 lira

İşsizlik sigortası işçi oranı (yüzde 1): 35,78 lira

SGP primi işveren oranı (yüzde 15,5): 554,51 lira

İşveren işsizlik sigortası (yüzde 2): 71,55 lira

TOPLAM PRİM DESTEĞİ: 1.162,69 lira

12 AYLIK PRİM DESTEĞİ: 13.952,28 lira


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal