Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurmuştu; Yeni İşçi Alan Firmalara Devlet Destek Verecek! İşte Desteğin Detayları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği prim ve vergi teşvikinde detaylar belli oldu. Buna göre yeni işçi alan firmalara devlet 1556 lira destek verecek.

11.07.2021-08:55 - (Son Güncelleme: 11.07.2021-09:36) Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurmuştu; Yeni İşçi Alan Firmalara Devlet Destek Verecek! İşte Desteğin Detayları

Pandemi sebebiyle başlayan devlet destekleri ihtiyaçlara göre hızla devam ediyor. 2020 yılının Mart ayında başlayan ve yaklaşık 661 milyar lirayı bulan destek paketlerine yeni bir destek daha destek eklendi.  Başkan Recep Tayyip Erdoğan yıl sonuna kadar yeni işçi alımlarında tüm vergi ve primlerin devlet tarafından 1 yıl boyunca karşılanacağını duyurdu. Başkan Erdoğan, "İstihdamın desteklenmesi, işgücü maliyetlerinin azaltılması amacıyla çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Yıl sonuna kadar işe alınacak her bir işçi için, asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK primleri ve vergileri 12 ay boyunca karşılıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İŞLETMELER TEŞVİKTEN YARARLANMIŞ OLACAK

1 Temmuz tarihi itibariyle özellikle fesih yasağının ortadan kalkması ve kısa çalışma ödeneğinin bitmesi sebebiyle istihdama teşvik de gelmiş oldu. 

Başta yeme içme sektörü olmak üzere hizmetler ve turizm sektörlerinde normalleşmeyle birlikte canlanma yaşanması yeni eleman ihtiyacını da doğurmuş oldu.

Bu sektörler başta olmak üzere mevcut elemanlarını artıran işletmeler teşvikten de yararlanmış olacak.

TEŞVİK SÜRESİ18 AY UYGULANACAK

Yeni teşvik ile ilave istihdamın işverene getireceği tüm yükler karşılanmış olacak. Önümüzdeki günlerde uygulama ve detaylarıyla ilgili düzenlemelerin açıklanacağı bu teşvike göre mevcut çalışanlarına ilave olarak alınacak her bir işçinin 12 ay boyunca asgari ücret üzerinden hesaplanacak tüm prim ve vergileri devlet tarafından karşılanacak. Teşvik asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Böylece hem işçi için ödenen SGK primleri hem de işveren SGK primleri karşılanacak. Buna ilaveten işçi maaşından alınan gelir vergisi ve damga vergisini de işverenler ödemeyecek. Burada teşvik süresi 12 ay olarak belirlenmesine rağmen kadın ve genç işçi alanlar için 18 ay olarak uygulanacak. Destek asgari ücret üzerinden hesaplanacağı için hangi prim ve vergilerin devlet tarafından karşılanacağına daha yakından bakalım.

CENAZE YARDIMI ÖDEMELERİNE 5 YIL İÇİNDE BAŞVURU YAPILABİLİR

Cenaze yardımı ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağladığı ve vatandaşların almayı unuttuğu ödemelerin başında geliyor.

SGK tarafından sağlanan bu yardım ödemeleri sigortalının ailesine ödeme yapılır. Eğer vefat eden kişi evliyse ödemeler eşine ve çocuklarının hesabına yatırılır. Ancak bekar biri vefat etmişse cenaze yardımından annesi, babası veya kardeşleri yararlanır.

BAŞVURU İŞLEM AYRINTILARI ŞÖYLE;

Cenaze yardımı almak isteyenler başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı olarak yapacaklar. Başvurular için vatandaşlar kendi il veya ilçelerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine gidebilirler.

Başvurular vefat tarihinin üzerinden gün ay yıl olarak 5 yıl tamamlanmamışsa yapılır. 5 yıl sonrası ise bu yardım zaman aşımına uğrar.

CENAZE YARDIMI ÖDEMELERİNDE BAŞVURU ŞARTLARI

801 TL olarak ödenen cenaze yardımı alabilmek için sağlanması gereken koşullar kurum tarafından "İş kazası veya meslek hastalığı sonucu, veya Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, veya Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir." olarak açıklandı.

Ayrıca cenaze yardımı almak için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı bulunmuyor.

Devlette unuttum para var mı? e- Devlet'ten unutulan para bakma yöntemi nedir?

Devlette unutulmuş parası olanların ne kadar parasının unutulduğuna SGK üzerinden bakılabiliyor. İnternette tarayıcınıza https://www.turkiye.gov.tr/ adresini açarak e- Devlet üzerinden unutulmuş paralarınızı kontrol edebilirsiniz.

e- Devlet şifresi ve giriş bilgileriniz yoksa eğer; girişi T.C. kimlik numaranız ve PTT'den alacağınız şifre ile sağlayabilirsiniz.

e- Devlet ekranını açınca sağ üst köşedeki "arama " kısmına "SGK şahıs ödeme sorgulama" yazarak SGK şahıs ödeme sorgulama linkini tıklayın ve gelen ekranda adınıza yatırılan bir para olup olmadığını öğrenin.

DEVLET DESTEĞİ SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR'un yaptığı bilgilendirmeler yeterli olmadı. Gelen SMS ve bilgilendirmeleri kontrol dahi etmeyen binlerce kişi bu yardımları almayı unuttu. Devlet desteği paralar şu an hak sahiplerini bekliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal