Covid-19 Sosyal Etkileri

Coronavirüs salgını yaşadığımız bu zamanlarda bu pandeminin insanlar üzerinde nasıl bir etkisi oldu? Yaşanan salgın insanların psikolojisini nasıl etkiledi? İşte cevaplar...

09.06.2020-15:50 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-15:48) Covid-19 Sosyal Etkileri

Covid-19 sosyal etkileri kapsamında hazırlanan incelemelere bakıldığı zaman gelecek nesillerde bu travmanın etkilerinin net şekilde görüleceği belirtilmelidir. Sizin için bu konuda son gelişmeleri ve yapılan araştırmaları derledik. Haberimize göz atarak süreç hakkında net biri biçimde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal Etkileri Ne Yönde Şekillenmektedir?

Covid-19 sosyal etkileri kapsamında kişilerin özellikle fark ettikleri ve etkilerin oldukça vurucu olduğu alanlardan bazıları;

  • Geleneksel toplum yapısında kucaklaşma, sarılma ve öpüşmenin bizim toplumumuzun en temel detaylarından olduğu fark ediliyor.
  • Bu unsurların her birinin sizin için büyük bir tehlike haline geleceğini tahmin eder miydiniz? Bundan 5 ay öncesine kadar hiç kimse şuan hakim olan tablonun meydana geleceğini düşünmüyordur. Fakat yeni normallerde temasın minimuma indirilmesi gerekiyor.
  • Ramazan gibi sosyal yardımlaşma ve iletişim ile dolu olan biri ayı ve hatta bayramı dahi virüs sebebi ile izole bir biçimde geçirmek zorunda kalmanın toplum üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülüyor. Bu alanda teknoloji imdada yetişerek kişilerin aile büyükleri ile direkt olarak online biçimde erişim sağlamasını ve görüntülü konuşmalarını mümkün kılıyor.
  • Online alışveriş hakkında bilgi sahibi olmayan orta yaş grubunun dahi bu sisteme dahil olmasını sağlayan bu hastalığın etkileri oldukça net hissedilmiştir.

Geleneksel toplum düzeni ile kıyaslandığı zaman tam manası ile büyük bir değişimin odak noktası olacaktır. Sosyal etkilerin bu derece süt seviyede olması panik havasını da artırıyor.

Yeni Normaller Nedir?

Hastalığın normalleşme sürecine geçilmesinin sonrasında hayatımıza yeni normaller kavramı girmiştir. Geçmiş senelerde ya da aylarda olduğu gibi temas edemeyeceğimiz ve belirli biri süre daha bu mesafenin korunması gerektiği konusunda gerekli olan bilgilendirme sağlık bakanlığı tarafından en kapsamlı şekilde yapılmaya devam ediyor.

Yeni normallerin başında sosyal mesafe geliyor. Bizim gibi bir Akdeniz toplumunun sosyal mesafe kurallarına uymasının en az hastalık ile mücadele etmek kadar zor olduğunun da belirtilmesi gerekiyor. Yüzyıllardır yerleşmiş olan alışkanlıkların birkaç ay içerisinde değişmesini beklemek mantıklı ve doğru olmayacaktır.

Maske kullanımı da yeni normallerdendir. Maske kullanımının gerekli olan temel önlemlerden olduğu görülüyor. Bu alanda partikül yolu ile bulaşan bir hastalık olduğu için kişilerin burun ve ağızlarının kapalı olması bu hastalığın bulaşma riskini bir derece daha azaltmaktadır. Sadece kendi sağlığınızı korumak için değil aynı zamanda eğer sizde hastalık varsa ve bunu fark etmiyorsanız bunu diğer kişilere bulaştırmaktan da kurtulabilirsiniz.

Psikolojik Etkiler Ne Yönde?

Covid-19 sosyal etkileri ile alakalı olarak yapılan psikolojik testlere bakıldığı zaman özellikle yaygın anksiyete bozukluğunun büyük oranda artış gösterdiğini siz de görebilirsiniz. Yaygın anksiyete bozukluğu ve belirli hastalıklara yakalandığınızdan şüphe etme durumunun bu salgın sürecinde arttığı fark ediliyor. siz de kısa bir süre içerisinde psikiyatrlardan ya da psikoterapistlerden yardım alabilirsiniz.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal