Covid-19 Pandemisi Nedir?

Covid-19 pandemisi ne demek? Salgın hakkında bilmek istediğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.

09.06.2020-15:46 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-15:43) Covid-19 Pandemisi Nedir?

Covid-19 pandemisi nedir; salgın Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkmış ve tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Salgın ile alakalı araştırmalar ve gelişmeler hali hazırda devam ediyor. Bu alanda nasıl bir tablonun haklim olduğu ile alakalı aklınıza takılan hususlar olursa haberimize bir göz atın ve tüm sorularınıza yanıt bulun!

Pandemi Detayları Nelerdir?

Covid-19 pandemisi nedir; geçmiş yıllarda ortaya çıkan ve dünyanın bir kısmında yaygın şekilde görülen influenzalar ile alakalı kıyaslama yapıldığı zaman özellikle bulaşıcılık kapsamında ne kadar üst seviyede olduğunu görebilirsiniz.

  • Salgın ile alakalı detaylara bakıldığı zaman özellikle solunum yolunu etkileyen ve ciğerleri ilerleyen aşamalarda işlevsiz bırakan biri durumun söz konusu olduğu fark ediliyor.
  • Partiküller ve parçacıklar ile bulaşan bu rahatsızlığın bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tam manası ile bir risk olduğunun da belirtilmesi gerekiyor.
  • Salgının özellikle 65 yaş üstü kişileri için daha tehlikeli olduğu ve sağlığı hali hazırda tehdit altında olan bu kişilerin bağışıklık sistemi üzerinde yıkıcı etkisi olduğunun da dile getirilmesi gerekir.
  • Bu hastalığın bulaşmasının sonrasında en geç 14 gün içerisinde belirtilerin ortaya çıkacağı görülüyor. Kuluçka süresi en geç 14 gün içerisinde tamamlanacaktır.

Bu detaylar kişilerin özellikle hastalıktan muzdarip olma olasılığını üst seviyeye çıkarmaktadır. Bu derece hızlı yayılmasının en temel sebebi de bulaşıcılığın çok yüksek seviyede olmasıdır.

Salgın Neden Bu Kadar Hızlı Yayıldı?

Bu konuda farklı teoriler bulunuyor. Kişilerin özellikle salgının hızlı yayılmasında Çin Halk Cumhuriyeti’ni suçladığı görülmektedir. Bu salgının tespit edilmesine ve merkez üssü olmalarına rağmen dünyanın bu salgın ile alakalı bilgilendirmelerin yapılması konusunda çok geç kalındığı dile getirilmektedir. Ayrıca salgının patlak verdiği dönemin direkt olarak uluslar arası uçuş yoğunluğunun çok yüksek olduğu bir döneme denk gelmesi hastalığın tüm dünyayı etkisi altına almasına neden olmuştur.

Pandemi ile Psikolojiler de Etkilendi

Covid-19 pandemisi nedir; pandemi sadece fizyolojik olarak değil aynı zamanda toplumu psikolojik manada da etki altına almıştır. Bu noktada kişilerin hastalığa yakalanmasalar dahi hem sosyal ortamlara girme hem de endişe ile başa çıkma gibi hususlarda büyük sorunlar yaşadıkları görülüyor.

Anksiyete bozukluğu olan kişilerin günlük hayata adapte olmasını bu dönemin sonrasında daha zor bir hal alacağının da belirtilmesi gerekiyor. Yaygın kaygı bozukluğu olarak da tanımlanan bu sistem kapsamında kişilerin özellikle günlük hayatlarında yerine getirmeleri gereken görevleri dahi yerine getirmeyecek kadar endişenin etkisi altına girdikleri fark ediliyor. Ülkemizde yapılan sokağa çıkma yasakları salgın üzerinde oldukça kırıcı bir etkiye sahiptir. Bu kırıcı etkinin psikolojik bedeli de ağır olmuştur. Son dönemlerde küçülen balkonsuz evlerde psikolojik sağlığı koruyarak kalabalık bir ailenin evde kalmasının ne derece mantıklı bir hedef olduğu uzmanlar tarafından da sorgulanıyor.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal