Covid-19 Etkeni

Covid-19 etkeni incelendiği zaman aslına bakılırsa geçmiş senelerde yaşanan influenza türleri ile benzerliklerinin olduğu görülüyor. Salgın hastalık ile alakalı tüm detayları sizin için bir araya getirdik; işte temel hususlar!

09.06.2020-11:58 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-11:57) Covid-19 Etkeni

Covid-19 Nasıl Başladı?

Bu salgın hastalığın tüm dünyaya yayıldığı nokta Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Şuana kadar yapılan araştırmalarda vahşi hayvan pazarı kaynaklı bir virüs olduğu tahmin ediliyor. Bu vahşi hayvan pazarında bulunan olumsuz koşullar ve vahşi hayvanların genel olarak bağışıklık sistemi ile mücadele eden özel yapıları sebebi ile virüsün bu derece dayanıklı ve hızlı yayılan bir yapıda olduğunun dile getirildiği fark ediliyor.

Bu alanda spekülasyonların çok fazla olduğunun da altını çizmeliyiz. Spekülasyonlar genel olarak hastalığın bir laboratuarda üretildiği üzerine yoğunlaşır. Fakat bu durumu yansıtan net bir kanıtın olmadığı da belirtilmelidir. Şuana kadar yapılan araştırmalarda bunun vahşi hayvan pazarı kaynaklı olduğu üzerinde duruluyor.

Nasıl Bu Kadar Hızlı Yayıldı?

Covid-19 etkeni incelendiği zaman özellikle uçuşların bu konuda tüm dünyaya yayılması kapsamında büyük öneme sahip olduğunun belirtilmesi gerekir. Çin’de bu hastalığın ortaya çıkmış olduğu dönemde tatil süreci hakimdir. Bu süreç kapsamında kişilerin özellikle farklı ülkeleri ziyaret ettikleri biliniyor. Aynı zamanda Çin’e gelen ve ülkelerine dönen birçok insan vasıtası ile dünyanın dört bir yanına ulaşan bir virüs halini aldı. Birkaç adet veri paylaşımı yapmayan ülkenin haricinde tüm ülkelerde direkt olarak bu virüsün hakim konumda olduğunun da belirtilmesi gerekiyor. Global yaşantının olumlu etkileri varken bir salgının anlık şekilde dünyanın dört bir yanına bulaşması gibi olumsuz etkilerin de söz konusu olduğunun ayrıca dile getirilmesi gerekir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Covid-19 etkeni yayılım oranının yüksek olmasından dolayı ciddi şekilde incelenmektedir. Diğer grip virüsleri ile oldukça benzer yapıda olmasına rağmen bulaşıcılık oranının ve kolaylığının çok daha yüksek olduğunun belirtilmesi gerekir. Bulaşıcı hastalıklar bağlamında dikkate alınması gereken detaylardan bazıları;

  • Yüksek ateş bu hastalığın temel belirtilerindendir.

  • Yüksek ateşi izleyen kuru öksürük de ayırt edici özelliklerdendir.

  • Tat ve koku kaybı da yeni belirtilerdendir.

Siz de bu süreç içerisinde hastalığın belirtilerinin farkında olmalı ve herhangi bir halsizlik ve takip eden belirti fark ettiğiniz anda sağlık yetkilileri ile iletişim kurmalısınız. Belirti sergileyen kişilerin bulundukları konuttan anında alınarak hastanelere gönderilmesi sağlanıyor. Belirtileri taşıyan kişilerin kontrolsüz bir biçimde sosyal ortamda dolaşması direkt olarak bu hastalığın yayılım hızını en üst noktaya çıkaran detaylardan biri olduğunun da dile getirilmesi gerekir.

Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Bu hastalığa karşı alınan en net önlemlerin başında sosyal mesafe geliyor. Sosyal mesafeye ek olarak maske kullanımı da tavsiye edilen tedbirlerdendir. Sosyal mesafe bir buçuk metre olarak belirlenmiştir. Fakat buna büyük şehirlerde nasıl uyum sağlanacağı merak edilmeye devam ediyor!

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal